Steaki 2. del, vratovina na BBQ način

Vratovino na žaru vsi poznamo s piknikov. V strahu pred zaužitjem nezadosti pečene svinjine jo dostikrat prepečemo ali presušimo. In ta strah je popolnoma upravičen. Zato se pečenja steakov iz svinjske vratovine lotite malo drugače in prav gotovo se nikoli ne boste vrnili k staremu načinu pečenja vratovine.

DSC_0973

Potrebujete:

  • Steake vratovine
  • Dry rub
  • BBQ omako
  • veliko žlico medu za vsak steak
  • alu folijoKo boste pri mesarju, naj vam od kosa vratovine odreže steake debele vsaj 2,5 do 3 cm. Doma jih dobro premžite z dry rubom, zapakirajte v vrečke za hladilnik in jih marinirajte čez noč. Pred pričetkom peke pa jih za cca. 30 min. pustite na sobni temperaturi.

DSC_0928
Žar pripravite za indirektno peko, se pravi brikete ali oglje na eno stran, meso na drugo stran. Temperatura žara naj bo okoli 160 stopinj. V prvi rundi steake pečemo na indirektni način približno 2,5 do 3 ure. Nato meso preložimo na alu folijo, premažemo z medom in BBQ omako. Folijo zavijemo in postavimo nazaj na žar za cca. 45 minut. V trejtji fazi pečenja meso preložimo iz folije nazaj na žar, zopet na indirektni način in ponovno premažemo z BBQ omako. Pečemo pribložno 15 minut, nato pa steake preložimo na direkten način, se pravi nad žerjavico in jih popečemo na obeh straneh, približno dve minuti na vsaki strani. Le toliko, da se omaka rahlo zapeče.

DSC_0978


In to je to, preprosto in odlično, le čas si morate vzeti in zagotovo vam ne bo žal.

Pa dober tek! 🙂