Domača BBQ omaka

Ob vseh rostbifih, čevapčičih, odojkih in drugih mesnih dobrotah, ki jih pojemo čez leto, vedno pride dan, ko ti zapašejo preproste piščančje perutničke. Dan, ko postrani gledamo tiste, ki NE jedo z rokami.

DSC_pomanjšana

Da pa si bi preproste perutničke na žaru popestrili, obstaja ogromno BBQ omak. In ker radi sami doma pacamo, danes priporočam recept za domačo BBQ omako, ki je najbolj podobna klasični kupljeni BBQ omaki.

Recept:

    • 1 1/2 merice ketchup-a
    • 1/2 merice vode
    • 1/3 merice rjavega sladkorja
    • 3 velike žlice jabolčnega kisa
    • 3 velike žlice Worcestshire omake
    • 1 mala žlica čilija v prahu (po želji)
    • 1 velika žlica čebule v prahu
    • 1 mala žlica popra

(merica je približno polovica jogurtovega lončka)

 

 

 

Vse sestavine zmešajte skupaj, zavrite, ugasnite ogenj in pustite, da se ohlaja dobrih 15 min. Med kuhanjem omako nekajkrat dobro premešajte.

Priporočljivo je, da BBQ omako s čopičem nanesemo tik preden je meso na žaru končano. Še bolje pa bo, če že pečeno meso zložite v skledo in prelijete z BBQ omako ter dobro premešate.

Omaka je odlična tako hladna kot topla, lahko pa jo postrežete tudi v posodici kot samostojno omako za pomakanje. Okus omake se prilega h piščancu, svinjini in hamburgerjem. Če pa vam jo bo še kaj ostalo, jo brez skrbi shranite v steklen lonček s pokrovom in v hladilniku vas bo počakala do enega tedna.

DSC_0760_20140415201831027

Še nasvet: če omako nanašate s čopičem, poskrbite, da omako za nanos prelijte v ločeno posodico. V nasprotnem primeru lahko celotno omako “okužite” s sokovi surovega mesa.

Pa dober tek!