Hamburger. Bi si mislil, da je priprava dobrega hamburgerja povsem preprosta zadeva. Kupiš narejeno štručko, pripravljeno pleskavico, malo zelenjave, ketchup in majonezo. Spečeš, zložiš skupaj in to je to.
Za pojest in za najest je to čist uredu.
Če pa želiš svoje prijatelje navdušiti in jim ponuditi pravi burger, kot ga dobiš v tujini in z nekaj svetlimi izjemami tudi pri nas, pa je potrebno zavihati rokave. Sam lahko narediš prav vse sestavine za odličen burger.
1. Korak: Izbira mesa
Zvezda vsakega burgerja je seveda meso. Tako, da obisk pri dobrem mesarju je obvezen. Če je le možno se izognite kupovanju pripravljenih pleskavic. Pri vašem mesarju naj vam frišno zmeljejo goveje pleče ali pa zgornji del zadnjega stegna. Če pa se počutite radodarne in vas denarnica žuli, pa naj vam mesar zmelje ribeye ali po naše bržolo. Za eno pleskavico potrebujete cca. 150 g mletega mesa.
Eno uro pred pečenjem iz mletega mesa oblikujemo pleskavico debelo vsaj 1,5 cm do 2 cm. Široka naj bo malo več kot hamburger štručka, ker se bo tekom pečenja še skrčila. Obvezno si pred pripravo mesa temeljito umijemo roke in pleskavice oblikujemo z navlaženimi rokami. Pomembno je tudi, da pleskavice oblikuje narahlo, brez pritiskanja in stiskanja, le toliko da obstane skupaj. Pripravljene pleskavice spravimo v hladilnik do pečenja. Vse kar je še potrebno je, da tik pred pečenjem dobro posolimo in popopramo obe strani in to je to. Pečemo na vsaki strani 4-5 minut. Odvisno kako zapečeno želimo.
2. Korak: Štručka
Če želimo pripraviti res odličen burger, potem brez odlične hamburger štručke nebo šlo. Priprava vam bo vzela priblizno 15 minut, vse ostalo opravi pečica. Pa še poigrate se lahko z dodatki in tako spreminjate okus po vaših željah.
Za testo potrebujete ( 6 štručk):
- 400 g moke
- 250 ml mlečne vode
- 8 g soli
- 8 g suhega kvasa
Sestavine stresemo v mešalnik z lopaticami za mešanje testa in mešamo na pri nizki hitrosti cca. 5 min. Po 5ih minutah hitrost povečamo in mešamo se 8-10 min.
Proti koncu mešanja dodamo dodatke po želji, da se dobro premešajo v testo.
Možni dodatki za testo:
- Olive
- Slanina ( dimljena ali popečena)
- Nariban sir
- Nasesekljana suha klobasa
- Sušeni paradižniki
- Drobljeni oreščki
- Curry v prahu
Iz testa naredimo 6 štručk, narahlo premažemo z rumenjakom in posipamo z posipom po želji.
Naprimer:
- Sezam
- Mešana semena
- Nariban sir
Štrucke pustimo vzhajati 40-45 minut nato pa pečemo v pečici pri temp. 210 stopinj cca. 15-20 minut. V pečico postavimo še skledo z vodo.
Pred sestavljanjem burgerja se naj štručke dobro ohladijo. Prerezane narahlo namažete z olivnim oljem in rahlo popečete na žaru.
3. Korak: Namazi.
Za domači ketchup potrebujemo:
- 1/2 kg svežih in fajn zrelih paradižnikov
- 100 g sladkorja
- 100 ml vinskega kisa
- 1 drobno nasesekljana čebula
- 1 strok česna
- Sol in poper
Paradižnike razrežemo in odstranimo semena. Primešamo vse ostale sestavine in kuhamo na blagem ognju približno 90-120 minut. Na koncu le še omako precedimo in pustimo, da se ohladi.
Domača majoneza:
- 1 beljak
- 20 g gorčice
- 200 ml rastlinskega olja
- 15 ml vinskega kisa
- Sol in poepr
Zmešamo beljak in gorčico v skledo. Postopoma dodajamo olje in pri tem konstantno mešamo. Začinimo s soljo in poprom in na koncu dodamo še vinski kis. Pripravimo le toliko kolikor potrebujemo in hranimo v hladilniku.
Zeliščna omaka:
- 120 g kisle smetane ali grškega jogurta
- 30 g majoneze
- Sveži drobnjak
- 1 strok česna
- 1 šalotka
- Sol in poper
V skledo zmešamo kislo smetano in majonezo. Dodamo drobnjak, česen, šalotko in še kakšno zelišče po svoji želji. Po okusu še solimo in popramo in shranimo v hladilnik.
Že samo s temi osnovnimi sestavinami lahko pripravite odličen burger, ki bo navdušil tudi najbolj zahtevnega gosta na vašem pikniku.
Pa dober tek 😉