Steak na hitro

Dober steak vedno paše, ko si v družbi na pikniku, z družino za kosilo ali pa, ko si ga pripraviš samo zase. Ne pečemo vedno 0,5 kilskih ali pa kilskih steakov, včasih paše tudi na hitro en manjši steak in zraven preprosto priloga ki se pripravi v istem času kot steak. In to je point današnje objave.

Vedno pravim da okoli steakov ni potrebno veliko kompliciranja s prilogami, vedno komplicirajte pri nakupu steaka, da kupite čim boljšega. Vse ostalo naj bo preprosto, tako priprava kot priloge. In če ponavadi pečemo debele steake na reverse sear metodo, sem bom tokrat držal pravila, vse steake tanjše od dveh prstov, pečemo le na direkten način. In tukaj imamo dve možnosti. Ali fejst vroč žar/ponev in pogosto obračanje ali pa neka srednja temperatura in malo počasnejše pečenje in obrneš samo enkrat.  Oboje bo pripeljalo do istega rezultata, perfektno in enakomerno pečen steak.

Pa se najprej lotimo prve variante. Dostikrat boste slišali nasvet, da mora biti za peko steaka žar ali ponev ekstremno vroča. Američani temu pravijo smoking hot. Če se poslužujete te tehnike, potem vam svetujem da steak pogosto obračate. Zakaj? Ker če boste pekli dolgo časa samo na eni strani in obrnili samo enkrat, se vam lahko hitro zgodi da je steak ob prerezu, v sredini še premalo pečen ob robu pa imamo veliko sivega well done roba. In to ni pravilno. Cilj mora vedno biti čimbolj enakomerno pečen steak. In to dosežemo s pogostim obračanjem, vsakim 30 sekund obrnemo. Tako bo ta intenzivna vročina postopoma prodirala v steak. In nič bat, s pogostim obračanjem se bo karamelizacija prav tako ustvarila, čeprav prvih nekaj obratov ne bo tako zgledalo.

primer prevroče ponve in neobračanja

Druga opcija pa je temperaturo na žaru ali ponvi zmanjšamo na nekje 60-70 procentov polne moči in pečemo počasneje. Pri tej metodi se steak obrne samo enkrat, ko doseže željeno karamelizacijo s spodnje strani. Isto ponovimo še z druge strani in to je to.

Čas peke pri obeh metodah je seveda odvisen od preveč dejavnikov, da bi ga lahko predvideli. Tako se steaka nikoli ne peče na čas, ampak vedno glede na središčno temperaturo steaka. Tako da, kot vedno poudarjam, s termometrom boste vedno znova spekli perfekten steak. In kot vedno, ciljamo 52-56 stopinj celzija središčne temperature. po peki naj steak odleži 5 minut, nato ga narežemo, posolimo in popramo.

In sedaj se lahko posvetimo še prilogi. Kot rečeno, naj bo priloga enostavna, a to ne pomeni da ne sme biti zelo okusna. Ena enostavnejših in zelo okusnih prilog je pečena zelenjava. Da pa nebo vedno le pečene buške in paprike, vam podajam alternativo, pečeno korenje in pečen paradižnik.

Korenje je taka čudovita zelenjava, katera vsebuje ogromno sladkorja, in zato se ob pečenju ustvari čudovita in okusna karamlizacija. Jaz korenje le vzdolž narežem, na tanke palčke in to je to. Pečem ga med tem ko se peče meso in po potrebi obračam. Med peko ga le malo posolim ali pa še bolje, proti koncu dodam malo sojine omake, le toliko da se zapeče na korenje.

Druga priloga pa je pečen paradižnik. Paradižnik je prav tako sadež, ki ga imamo vsi radi in ki je zelo vsestranski. Premalo ljudi pa dejansko peče paradižnik. Kakršen koli dovolj zrel paradižnik se popolnoma spremeni če ga prerežemo na pol in popečemo na prerezani stranici, ali pa ga narežemo na dovolj debele rezine in popečemo. Sladkor v paradižniku bo ob peki karameliziral, kar bo dodalo svojo noto okusa, predvsem pa paradižniku ob termični obdelavi poudarimo naravni umami okus. Seveda med peko ne pozabite tudi na sol.

In to je to, tako imamo enostavno, hitro in zeeeelo okusno kosilo.

Potrebujete:

  • Steak, sam sem uporabil angus ribeye steak, cca 300 g
  • Korenje narezano na palčke
  • Paradižnik, narezan ne debele rezine
  • Sol
  • Mešanica pisani poper, koriander in čili (kotanyi)

Pa dober tek 🙂