V iskanju popolne marinade; govedina na štiri načine

Ko sem razmišljal kako bi na najboljši način testiral nekaj bolj všečnih marinad, sem se spomnil! Kolega Matjaž iz Dunaja mi je že nekaj časa nazaj obljubil en odličen kos mesa. Hvala bogu Matjaža ni bilo potrebno prav posebej prepričevat in se je ob naslednjem obisku nadvse izkazal. Prinesel je beef tenderloin, Argentinskega goveda in to lep 1,4 kilski kos. Po domače je to pljučna pečenka, najdražji kos goveda.

US_Beef_cuts.svg (1)


Da bi si popestrili že tako odličen kos mesa, sem pripravil tri zanimive marinade. Vem, da v naslove piše “štiri načine”, tako da četrti je samo preprosto sol in poper. Meso sem narezal na dober prst do dva, debele steake.

DSC_0684

 

1. Ker imam na mizi Argentinsko govedo, seveda ne gre brez Chimichurri omake, ki seveda izvira iz Argentine. Omaka je sestavljena iz dveh delov, marinade za meso in hladne omake katero preliješ čez meso.

Sestavine za marinado:  (vse količine je potrebno prilagoditi količini mesa, sam sem za eno merico uporabljal jogurtov lonček, če imate manj mesa za merico uporabite nekaj manjšega)

  • DSC_0633_201404072025430031/2 merice belega kisa
  • 1/4 merice olivnega olja
  • 3/4 merice drobno nasesekljane čebule
  • 1/2 merice koriandra
  • 2 velike žlice nasesekljanega česna
  • 2 mali žlici timijana
  • 1 1/2 male žlice origana
  • 1/2 male žlice mlete kumine
  • 1 mala žlica soli
  • 1 mala žlica mletega popra

Sestavine za omako:

  • DSC_06461/4 merice olivnega olja
  • 1/4 merice rdečega vinskega kisa
  • 1/4 merice drobno nasesekljane čebule
  • 2 velike žlice rdeče paprike v prahu
  • 1 1/2 nasesekljanega česna
  • 2 veliki žlici nasesekljanega peteršilja
  • 1 1/2 male žlice origana
  • 1/4 male žlice čilija v prahu
  • 1/2 male žlice soli
  • 1/2 male žlice mletega popra

Sestavine za marinado premešajte, prelijte čez meso, pokrijte in pustite marinirati do 2 uri na hladnem pred pečenjem. Sestavine za omako prav tako dobro premešajte, po potrebi zmešajte z paličnim mešalnikom in shranite v hladilnik prav tako vsaj dve uri preden postrežete hladno z vročim mesom.

2. Naslednjo sem poimenoval kar Ameriška marinada. To predvsem zaradi  primešanih kupljenih dodatkov, kot sta sojina omaka in Worcestershire omake.

  • DSC_06361/3 merice sojine omake
  • 1/2 merice olivnega olja
  • 1/3 merice sveže stisnjenega limoninega soka
  • 1/4 merice Worcestershire omake
  • 1 velika žlica česna v prahu
  • 2 veliki žlici suhe bazilike
  • 1 velika žlica suhega peteršilja
  • 1 mala žlica mletega popra

Sestavine dobro premešajte, prelijte čez meso in pustite marinirati do 2 uri.

3. Za razliko od prejšnjih dveh marinad, v katerih se meso namaka, je naslednja sestavljena iz povsem suhih sestavin (dry rub) in se samo vtre v meso. Za boljšo sprijemljivost bi priporočal pred nanosom meso samo narahlo premazati z olivnim oljem.

Magic powder:

  • DSC_06351/2 merice paprike v prahu
  • 1/4 merice soli
  • 1/4 merice rjavega sladkorja
  • 2 veliki žlici mletih gorčičnih semen
  • 1/4 merice čilija v prahu
  • 1/4 merice mlete kumine
  • 2 veliki žlici mletega popra
  • 1/4 merice česna v prahu

Namazano meso pokrijte in pustite na hladnem do 2 uri.

4. Zadnji način priprave je brez vseh olepšav, meso samo dobro nasolimo, popramo in vržemo na žar.

DSC_0683

DSC_0712

 

Rezultat:

V “žiriji” smo bili štirje junaki in smo slabo kilo in pol mesa, cca. 12 steakov brez najmanjših težav dobesedno zmazal. Skupna odločitev je bila, da je najboljša marinada, dry rub Magic powder. Suhe začimbe so med peko ustvarile okusno skorjico medtem, ko je bila notranjost super mehka. Nekdo se je pošalil, da bi lahko meso rezal kar z žlico:) Potrebno je samo paziti, da ne pretiravamo z čilijem. Da malo požgečka je vredu, ne sme pa prevzeti vseh ostalih okusov v marinadi. Takoj na drugem mestu pa je pristala marinada brez marinade 🙂 samo sol in poper. Neverjetno pa nas je navdušila Chimichurri hladna omaka, katero smo na koncu pomazali s kruhom.

DSC_0676

 

Tako, sedaj pa hitro za žar.  Vse tri marinade je vredno poizkusiti.

Pa dober tek 🙂