Smash burger, recept in video

Dolgo časa sem se spogledoval s tem receptom, pa se ga kar nisem in nisem lotil. No iz videa je razvidno, da sem se ga lotil že nekaj mesecev nazaj 🙂 Ampak vseeno, tukaj je recept za pravi smash burger. Kaj pa sploh je smash burger? Smash burger nastane takrat, ko namesto že oblikovanega burger polpeta, iz mletega mesa oblikujemo samo kepo, jo postavimo na žar in z lopatko ali katerim drugim orodjem močno pritisnemo oziroma speštamo. Marsikdo bi se vprašal, zakaj bi to storil. Tudi sam sem se to vprašal. Saj vemo da ko mesto speštamo, tlačimo ipd. iz njega iztiskamo vodo in tako dobimo bolj suh burger. To vse drži, vendar pri smash burgerju ni v ospredju sočnost burger polpeta, ampak neverjetna skorjica oziroma karamelizacija, ki se ustvari, ko meso močno stisnemo ob vročo ploščo. Tako skorjica je še bolj okusna kot pri navadni peki burger polpeta, vendar za to plačamo ceno, in sicer bolj suh polpet. Ampak kdaj pa kdaj, je povsem vredno. Da pa bi ta smash burger dvignil še eno stopničko višje, sem kot ponavadi, uporabil suho zorjeno mleto meso od Ivanetiča.

Potrebujete:
2 x 150 g mletega govejega mesa za burgerje
1 burger štručko
1 rezino sira
paradižnik
solata (ledenka)
Postopek:
Na že ogreto žar ploščo za dodatni okus dodamo 1 žličko svinjske masti. Na mast postavimo 2 kepi mletega govejega mesa za burgerje. Pustimo nekaj sekund, nato pa z lopatko močno pritisnemo, da meso speštamo v zelo tanek polpet. Pri cca 200 stopinjah, pečemo 2 minuti, nato obrnemo, solimo in dodamo rezino sira. Uporabite katerkoli sir, važno je le da se bo lepo stopil. Sam sem tokrat uporabil dimljen sir, lahko pa tudi rezino navadnega cheddar sira. pokrijemo žar in pečemo še 2 minuti. Medtem pa popečemo še burger štručko.
Na spodnji del burger štručke namažemo domačo honeymustard omako, dodamo narezano solato, dve rezini paradižnika, oba burger polpeta in povrh še domačo BBQ omako in honeymustard omako. Pokrijemo z zgornjim delom burger štručke in to je to.
Pa dober tek 🙂