Če je meso kralj burgerja, potem je štručka zagotovo njegova kraljica. Še tako dober burger lahko pokvarimo s slabo štručko. In ker se pri nas, vsaj kolikor je meni znano, ne da kupiti prave burger štručke, smo jo primorani speči sami. Kar pa sploh ni tako slabo, ker je postopek enostaven in zabaven, zadovoljstvo pa še toliko večje, ko iz pečice potegnemo zlato rjave zapečene in mehke štručke.
Potrebujete:
- 500 g moke
- 40 g masla
- 15 g soli
- 15 g sladkorja
- 3 dcl mlačnega mleka
- 3 vrečke suhega kvasa (20 g)
- Jajce
- Sezam
Postopek:
Maslo stopimo in mu dodamo sladkor, medtem v mlačno mleko stresemo suhi kvas in premešamo.
V posodo stresemo polovico moke, dodamo mleko s kvasom, maslo s sladkorjem, eno jajce in sol.
Z mešalnikom začnemo mešati in po minuti ali dveh dodamo še preostalo moko. Mešamo še cca. 5 minut in nato testo še ročno pregnetemo. Testo postavimo nazaj v posodo, pokrijemo in pustimo vzhajati 1 uro.
Po eni uri, testo položimo na pomokano površino in rahlo oblikujemo v klobaso. Razrežemo na primerne koščke in iz njih oblikujemo naše štručke. Ponovno pokrijemo in pustimo stati še 30 minut. Nato le še premažemo z jajcem, posipamo s sezamom in postavimo v pečico za 15-20 minut na 200 stopinj. V pečico postavimo še posodo z vodo.
Štručke so gotove takoj, ko dobijo lepo zlato rjavo barvo in so najboljše kadar jih uporabimo še isti dan.
Pa dober tek 🙂