Pulled pork na moj način, recept in video

Za pripravo pulled porka velja, da potrebujemo smoker in zelo veliko časa, vsaj 10 ur. Ker pa vedno nimamo na voljo toliko časa in primerne opreme, sem pripravil recept za pulled pork izpod peke, ki je pripravljen v 3 – 4 urah. Drugačen pa je tudi način serviranja.

Potrebujete:
  • Sač ali kakršnokoli drugo litoželezno posodo s pokrovom
  • 1 ali 2 kg svinjskega vrata (v kosu)
  • dry rub
  • veliko čebulo
  • 6 strokov česna
  • 1 temno pivo, če je možno dimljeno
  • 1 zeljnato glavo
  • 4 šalotke
  • 1 korenje
  • 2 pločevinki prebranca
  • BBQ omako
  • steklene kozarčke za serviranje
Postopek:
Prvi korak je priprava mesa. Vratovino ( 1kg ) narahlo namažemo z oljem in dobro – radodarno – posipamo z dry rubom. Meso zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za vsaj eno uro.IMG_2014
Medtem pripravimo žar na katerem istočasno, na ponvi, prepražimo na grobo narezano čebulo in cele stroke česna ter popečemo naše meso, pb. 3 minute na vsaki strani. Toliko, da dobimo lepo skorjico. Nato meso, čebulo in česen prestavimo v litoželezno posodo in zalijemo z 1 steklenico temnega piva po vaši izbiri. Posodo pokrijemo in postavimo na plast žerjavice. Žerjavico naložimo tudi po vrhu in pustimo pri miru vsaj uro in pol.
DSC_0020
Drugi korak je priprava mariniranega zelja. Zeljnato glavo narežemo ali naribamo, dobro posolimo, zalijemo z 1/2 litra jogurta, dodamo narezano šalotko, naribano korenje in dve žlici goričice. Vse skupaj dobro premešamo in postavimo v hladilnik za vsaj eno uro pred serviranjem.
Po uri in pol pečenja preverimo meso. Po potrebi dotočimo pivo in pokrijemo. Med peko seveda konstanto dodajamo žerjavico na posodo.
Preden je meso spečeno pripravimo še prebranec. V glineno posodico stresemo pločevinko prebranca in postavimo ob ogenj. Cilj je, da v glineni posodi malo povre.
DSC_0037
Po treh ali štirih urah pečenja odkrijemo posodo, jo odmaknemo od žerjavice, pokrijemo s folijo in pustimo, da odleži vsaj 20 minut.
Sedaj pa najpomembnejše vprašanje: kako vemo, kdaj je meso dovolj pečeno za trganje? Najboljši test je, da kuhovnico porinete skozi meso. Če gre kuhovnica brez težav skozi meso in vidite, da bi ga lahko razpolovili tudi z žlico, je to znak, da je meso pripravljeno za trganje.
Meso trgamo v isti posodi kot smo ga pekli ali pa preložimo v alu pekač in zalijemo s tekočino iz posode. Meso najlažje raztrgamo s krempli ali meat claws, lahko pa uporabite dve vilici in bo prav tako v redu. Meso trgamo na tanka vlakna oz. na po želji debele kose.
DSC_0045
Sestavljanje:
V ogrete steklene kozarčke naložimo prvo plast prebranca, cca 2 cm, nato sledi pulled pork, vsaj 3-4 cm, čezenj damo žlico ali dve BBQ omake in na koncu še marinirano zelje.
DSC_0053
S takšnim serviranjem boste navdušili tudi najbolj zahtevne goste. Cilj serviranja v kozarce je poleg vizualnega efekta tudi to, da z vsako vilico zajamete vse štiri plasti sreče. 🙂
Pa dober tek 🙂