Popolne poletne perutničke

Piščančje perutničke so ena tistih jedi, ki jih imamo vsi radi in tako je tudi pri nas. Pripravljamo jih na žaru, v pečici, dimljene, z bbq omako, honey mustard omako, pikantne itd. Tokrat pa sem želel preizkusiti novo idejo in sicer pečene perutničke z ajvarjem Bakina Tajna. Perutničke, pečeni ajvar in pistacija, kombinacija, ki jo morate preizkusiti.

Potrebujete:

  • 500 g perutničk
  • 5-6 žlic ajvarja Bakina Tajna
  • sol
  • 1 pest zmletih pistacij

Postopek:

Žar ogrejemo na temperaturo 220-240 stopinj celzija in sicer za direktno in indirektno peko. Nad direkten ogenj postavimo perutničke, ki smo jih vsaj pol ure pred peko dobro solili in jih pečem približno 8 minut na stran ali dokler se koža ne zapeče. Kaj se s središčno temperaturo mesa dogaja na tej stopnji, nas niti ne zanima, saj druga stopnja pečenja še prihaja. Želimo jih le zapeči, zato jih na tej stopnji vzamemo z žara, prestavimo v skledo, dodamo 5-6 žlic ajvarja Bakina Tajna, dobro premešamo in perutničke zložimo nazaj na žar, le da tokrat na indirektno stran. Pečemo jih še nadaljnjih 30 minut. Ko so perutničke pečene in ajvar lepo zapečen, jih odstranimo z žara in za okus, teksturo in izgled posujemo z mletimi pistacijami. Če želimo lahko uporabljamo ne pekoč ali pekoč ajvar Bakina Tajna za malo bolj pogumne.

Nasvet: če nimamo žara, je postopek popolnoma enak, le da perutničke najprej popečemo na ponvi, premažemo z ajvarjem in nato pečemo v pečici še 30 minit pri temperaturi 180-200 stopinj celzija.

Pa dober tek 🙂

Link do pravil nagradne igre na CustomGrill FB strani.