Zimske urice na snegu :) novi recept in video

Pravijo, da pravi ljubitelji žara in bbq-ja jeseni ne pospravijo svojih žarov. Sam se s to trditvijo kar strinjam, pri nas se peče celo leto, ne glede na sneg, dež ali mraz.

 

Kaj češ lepšega kot na sončen zimski dan na snegu zakurit žar in speči kaj dobrega.

Mraz lahko celo obrnemo v svojo prid pri uravnavanju nizke temperature za dimljenje. To predvsem velja za žare kot sta Napoleon Rodeo Kettle in Weber Kettle, kjer težje dosežemo idealno temperaturo za dimljenje, 110 stopinj celzija. Tako imamo zaradi nizke zunanje temperature, več toplotne izgube in s tem nižjo temperaturo v žaru. Res je, da s tem porabimo več goriva, ampak na oglju ne gre šparat.

 

Tokrat sem pripravil recept za jed, ki je odlična za te mrlze dneve. Peče se cca 30 minut, kar je ravno prav, cel dan stati na snegu pa tudi ne paše:-)

 

 

Potrebujete: ( 1 porcija )

  • 300 g mletega govejega mesa
  • 1 manjšo čebulo
  • 4 šampinjone
  • 3 debele rezine čedar sira
  • 3 rezine slanine

 

Postopek:

Žar pripravimo za indirektno peko. Nad žerjavico segrejemo ponev in v njej prepražimo čebulo in šampinjone.

Medtem pripravimo meso, v maso mletega mesa dodamo žlico dry ruba ( tokrat sem uporabil sladko pekočo mešanico začimb od Serious Blends ) premešamo. Iz polovice mesa oblikujemo polpeto kot za burger, le da robove za dober centimeter zavihamo navzgor. S tem oblikujemo nekakšno skledo.

Vanj naložimo plast šampinjonov in čebule, čez položimo čedar sir in prekrijemo še z eno polpeto, ki jo oblikujemo s preostalega mesa. Robove lepo oblikujemo, zatesnimo in za konec ovijemo s tremi kosi slanine.

Meso položimo nad indirektni ogenj, na žerjavico dodamo pest sekancev jablane in dimimo pri temperaturi 150 stopinj celzija, približno 30 minut.

 

Namig: po želji lahko pet minut pred koncem peke meso in slanino premažemo z BBQ omako. Sam sem se temu izognil, ker je bila jed zaradi uporabljene mešanice začimb dovolj sladka. Ob uporabi druge Serius Blends mešanice, pa bi zagotovo uporabil tudi BBQ omako

 

Pa dober tek 🙂