Ker smo že dobro zakorakali v jesen in smo v času obilnih pojedin in martinovanja, sem tokrat pripravil recept za kmečko pojedino v burgerju. Zame je prava kmečka pojedina sestavljena iz matevža, kisle repe in pečenice. Seveda zraven pašejo še ocvirki, pa čeprav nisem ljubitelj le-teh.
Dolgo sem razmišljal o tej ideji in kmalu ugotovil, da bom moral svojo priljubljeno jed – matevža spremeniti v burger štručko. Na začetku se mi je zdela ideja precej zahteva, a sem kmalu ugotovil, da je recept za krompirjevo testo zelo enostaven. Dodal sem mu le še rjavi fižol. Za pravo kmečko pojedino je potrebna še preoblikovana pečenica in kuhana kisla repa, ki odlično poskrbi za svežino. K celotnemu burgerju pa se odlično poda tudi pivska BBQ omaka.
No, sedaj pa k receptu.
Potrebujete:
- 4 srednje krompirje, kuhane in zmečkane
- 150 g rjavega fižola
- 450 g moke
- 15 g sladkorja
- 10 g soli
- jajce
- sezam
- vrečka suhega kvasa
- 3 dcl mlačne vode
- 1/4 kg kisle repe
- 1 par pečenic za dva burgerja
- BBQ omaka
Postopek:
Za matevževe štručke zmešamo zmečkan krompir, polovico moke in fižol. Pred tem, še v mlačno vodo, stresemo suhi kvas in dobro premešamo. V posodo s krompirjem in moko stresemo še sol, jajce in vodo, v kateri smo raztopili kvas ter sadkor. Vse skupaj premešamo, postopoma dodajamo preostalo moko in gnetemo do primernega testa. Testo vzhajamo pri sobni temperaturi približno eno uro. Po eni uri ga razdelimo na 6 enakih delov in oblikujemo štručke. Na koncu jih še premažemo z beljakom in posipamo s sezamom. Pustimo vzhajati še približno 30 minut in nato prečemo v pečici 15-20 minut pri 200 stopinjah.
Preden se lotimo mesa, pokuhamo kislo repo. kuhamo jo približno 15-20 minut na srednjem ognju in na koncu le odcedimo.
Za en burger razdremo polovico pečenice, dodamo žličko dry rub-a, dve žlički BBQ omake in dobro premešamo. Oblikujemo in pečemo na žaru približno 4 minute na stran, nato pa še 8 minut na indirektnem ognju. Medtem popečemo štručke.
Sestavljanje: spodnji del štručke premažemo z BBQ omako, nanj položimo meso in nanj porcijo kisle repe. Preostane nam le še, da burger pokrijemo z zgornjim delom štručke in uživamo v okusih prave kmečke pojedine.
Pa dober tek 🙂