Tri tip malo drugače, recept

Tokrat bom pripravil nekaj drugačnega. To ne pomeni nekaj revolucionarnega, le drugačno v tem smislu, da vedno govorim, da se to ne sme. Naj razložim.

Kdor me pozna ali je bil pri meni na delavnici, ve da redno predavam, da dober steak, potrebuje le grobo sol in po želji, sveže mleti poper. Vsi ostali dodatki pred peko, med peko ali po peki so popolnoma odveč. Ko ješ steak, hočeš maksimalno uživati v okusu samega mesa. No ampak, z leti sem se malo omehčal. 😊 Z leti sem postal ljubitelj Tri tipa ali županovega kosa po naše, v kombinaciji z močno mešanico začimb. In v tej zgodbi najraje uporabljam Smoked mešanico začimb od Kotanyi.

Potrebujemo:

1 kom Tri tip steak

Smoked mešanico začimb Kotanyi

Sol

Postopek:

Ker je Tri tip zunanja mišica, jo prekriva debel sloj maščobe. To že vemo, da se ne reže stran, kajne? To nam bo dalo ogromno okusa. Maščobo le rahlo zarežemo po celi površini in dobro nasolimo. 2-3 ščepce. Solimo samo maščobo tako, da strah, da bo meso preslano je odveč, ker sol pač ne more čez maščobo. Maščobo močno solimo zato, da se bo lepše stopila in zapekla. Spodnjo stran in stranice steaka pa radodarno posujemo z mešanico začimb. In tako je steak pripravljen za peko.

Žar pripravimo za indirektno peko pri približno 180ih stopinjah. Steak postavimo na indirektno stran, pokrijemo pokrov in pečemo do 50 stopinj celzija. Pri tako velikem steaku bo to trajalo približno 30-40 minut. Ko steak doseže ciljno temperaturo, ga prestavimo na direkten ogenj. Najprej na tisto stran kjer je maščoba, da se lepo zapeče. Na to pa na hitro še po spodnji strani, ampak previdno, da ne zažgemo okusa vseh začimb, ki smo jih dodali. Vse skupaj naj ne traja več kot 2-3 minute na stran. Nato naj steak po peki odleži obveznih 5-10 minut in potem ga lahko poljubno razrežemo.

Preostane nam le še, da uživamo v perfektni kombinaciji neverjetne sočnosti, maslenosti ekstremne premščenosti in lepo zapečene zunanje maščobe v kombinaciji s suvereno mešanico začimb Smoked, ki brcne ravno toliko, kolikor mora ob nežni spremljavi dimljene parpike in orientalske kumine. Noro, ravno toliko kot ta celi stavek 🙂

Pa dober tek 😊