»Svinjsko« dobra rolada in goveja rebra

Za vse tiste dni, ko se vam preprosto ne ljubi prižigati žara in bi radi pripravili nekaj, kar se bo peklo skoraj samo ali pa kadar imate družinske obiske in bi radi pripravili kaj drugega od preproste pečenke, sem spisal dva odlična in dokaj preprosta recepta. Oba se pripravlja v pečici in sicer, v katerikoli posodi za pečico s pokrovom.

1. »Svinjsko« dobra rolada

Za cca 5 ljudi potrebujete:

  • 1 kos svinjskega flama (link)
  • 1 paket narezane slanine
  • sol in poper
  • magic powder dry rub (link)
  • suhe slive
  • suhe brusnice
  • vrvico za meso

 

Za omako potrebujete:

  • paradižnikovo mezgo
  • 2 deci belega vina
  • vložene olive
  • 1 velika čebula
  • 6 strokov česna

Priprava:

Vaš najljubši mesar naj vam stanjša svinjski flam oz. ga prepolovi po dolgem, da boste dobili kos mesa, površine vsaj 2 x A4 format. Meso razgrnemo, potolčemo, rahlo solimo, popramo in posipamo z magic powderjem. Nato ga po celi površini obložimo z rezinami slanine in po slanini položimo grobo nasekljane suhe slive in brusnice. Vse skupaj zavijemo v rolado in zavežemo z vrvico za meso, na vsakih 5 cm. Rahlo premažemo in posipamo z magic powderjem.

DSC_1330

DSC_1342

 

 

 

 

 

 

 

 

Potem pa pride na vrsto ključni korak. Na žaru ali ponvi rolado popečemo, minutko na vsaki strani, samo toliko, da dobimo lepo skorjico. Medtem pa v ponvi pripravimo omako, v kateri bomo kuhali rolado.

Grobo nasekljano čebulo prepražimo in zalijemo z belim vinom. Ko alkohol povre, dodamo malo paradižnikove mezge, narezane olive, suhe slive in brusnice. Dodamo še nekaj celih strokov česna in vse skupaj povremo cca. 2-3 minute.

Meso položimo v posodo za pečico in zalijemo z omako. Pazimo le, da omaka ne sega višje od polovice rolade.

DSC_1365_1

Zaprto posodo postavimo v ogreto pečico pri cca. 200 stopinjah, za približno 2 uri. Odvisno od debeline rolade. In to je to, za dve uri in pol se lahko usedete in uživate z gosti.

Pri serviranju pazite, da rolado režete na dovolj debele kose, vsaj 3 – 4 cm. In seveda ne pozabite poleg postreči božanske omake, ki se je kuhala z mesom. Zraven pa meni najbolj paše kar pire krompir.

DSC_1385_2

 

 

2. Goveja rebra:

 

Za 4-5 ljudi potrebujete cca. 8 kosov govejih reber. En kos je ena kost.

IMG_20150209_161233

Pri nas goveja rebra uporabljamo predvsem za kuhanje juhe in podobno. Malokdo pa ve, da ob primerno dolgem pečenju postanejo prvovrsten kos mesa. Pa še zabavno je gledati kako meso spemeni obliko.

DSC_1284_1

DSC_1314_1

 

Potrebujete:

  • goveja rebra
  • 6 strokov česna
  • 2 lovorjeva lista
  • 2 deci rdečega vina
  • jušna osnova

Priprava:

Najprej moramo odstraniti membrano na notranji strani reber, tako kot pri svinjskih rebrih. Potem narežemo rebra na kose, tako da bo ena kost predstavljala en kos. Meso dobro posolimo in popramo ter popečemo na ponvi ali žaru, le toliko, da dobimo lepo skorjico. Če je le mogoče, storite to v isti posodi, v kateri boste kasneje, v pečici, pekli meso. Rebrom dodamo česen in zalijemo z rdečim vinom. Ko alkohol povre dodamo še deci ali dva jušne osnove. Če je nimate pripravljene, lahko uporabite tudi vodo. Vse skupaj še malo povremo, pokrijemo in postavimo v pečico. Ali pa prestavimo v posodo za pečenje v pečici. Pečemo cca. 2 uri in 30 minut pri 180 stopinjah.

DSC_1581_1

Na koncu servirano meso prelijemo z omako in to je to. Priloga je po želji, vendar se tudi tu najbolj prileže stari dobri pire krompir.

 

Pa dober tek!  🙂