Suho zorjen T-Bone in Sizzle Zone, recept in video

Tokrat bo recept zelo enostaven, ključni sta le dve sestavini. To sta: odličen suho zorjen t-bone steak (mesarstvo Ivanetič) ter SIZZLE ZONE gorilnik na plinskem žaru Napoleon.

Sizzle zone gorilnik je zanimiva pogruntavščina mojstrov pri Napoleonu. Gre za infrardeči keramični gorilnik, ki se v zelo kratkem času segreje do dobrih 700 stopinj. S tem dosežemo čudovito karamelizacijo v zelo kratkem času. Kar je ključno, kadar želimo enakomerno pečen steak.

Steaka se bom lotil z reverse sear metodo. Velikokrat me sprašujejo ali možno na plinskem žaru peči s to metodo. Odgovor je, seveda! Vse kar potrebujete je plinski žar s pokrovom in vsaj dva gorilnika v žaru. Dva zato, da lahko ustvarimo direktno in indirektno cono. Se pravi v mojem primeru, sem prižgal skrajno levi gorilnik. Meso bom najprej pekel na desni strani žara, torej na indirektni coni. Ko steak doseže dovolj visoko notranjo temperaturo, 42 – 45 stopinj, ga prestavimo na direktni ogenj. V mojem primeru: nekaj minut preden meso doseže želeno temperaturo, prižgem Sizzle zone gorilnik, da se rešetka nad gorilnik dovolj segreje, nato pa meso prestavim nad Sizzle zone gorilnik, za cca 20 sekund na stran. To je to!

Meso naj odleži vsaj 10 – 15 minut, da se sokovi porazdelijo po mesu, nato pa lahko zarežemo vanj. Tukaj nastopi prvi pomemben del recepta! K suho zorjenemu mesu ne strežemo nobenih omakic, dodatkov, itd. Popolnoma dovolj bo sol in če je potrebno, malo mletega popra. Verjemite mi, tako boste najbolj uživali v okusu mesa, pa še omakice boste prihranili za piščanca! 🙂

In, če ob zarezu v meso ne bo pritekla tista značilna rdeča tekočina, brez skrbi! Značilnost dlje časa suho zorjenega mesa je ta,  da je meso med procesom zorenja izgubilo precej vode, zato tekočine ni.  Kljub temu pa je meso sočno in zelo mehko.

Pa dober tek! 🙂

 

dsc_0048-2 dsc_0056-2 dsc_0062-2 dsc_0071-2 naslovna-2 dsc_0080-2