Steak solata po moje

Steak in solata gresta z roko v roki, steak na solati, no tega pa nikoli nisem maral. Dokler se nisem spomnil tega zelo preprostega recepta, ki je izpeljanka steak sendviča iz moje Gurmanski Burger delavnice. Sestavine so zelo preproste, okusi pa le štirje. Kot vedno pa bo glavno zvezda jedi, meso. Tokrat sem izbral avstralski angus in sicer tri-tip steak. To je en izmed meni najljubših kosov, sam ima tisto pravo razmerje sočnosti in premaščenosti. Pa še v CoolHousu ga majo vedno na zalogi 🙂


Torej, v tem primeru gre za tako zelo preprosto solato, postreženo na deski in ne v skledi za solato. Izbral sem motovilec, če želite ga lahko tudi zamenjate za rukolo, če vam je ljubša. Preliv pa je iz majoneze, limoninega soka in fermentirane čili omake. S povdarkom na fermentirana, ker gre zaradi svežine in kisline, ki jo pridobi s fermentacijo, zelo dobro z mastnim kosom mesa in majonezno omako. V samem prelivu je res veliko majoneze, več kot bi jo dal, če bo jo sploh dal, na navadno solato. Ker pa bomo na solato položili steak, pa lahko prenese več majoneze. Steak in majoneza sta zelo dobra kombinacija, bolj kot si večina ljudi misli, tudi sam se bil istega mnenja, še ne dolgo nazaj.


Potrebujete:

  • 1 tri-tip steak
  • 100 g motovilca
  • 1/2 limone
  • 2 žlici majoneze
  • 1 žlica fermentirane čili omake
  • 1 žlica ocvrte čebule
  • sol


Postopek:
Žar pripravimo za indirektno peko, na približno 180-200 stopnjah. Tako tri-tip steak postavimo na indirektno stran in pečemo do središčne temperature 45-48 stopinj celzija. Pred peko je potrebno le zgornjo stran steaka, kjer je sloj maščobe, na rahlo zarezati in nasoliti to maščobo, tako se bo lepše stopila in dala pravi okus od sebe.

Med tem pa lahko pripravimo solato. Zmešamo majonezo, limonin sok, sol in čili omako, ter pred postrežbo prelijemo po motovilcu. 
Ko steak doseže 45-48 stopinj celzija, ga prestavimo na direkten ogenj in pečemo približno 2 minuti na stran. Ko dosežemo 52-54 stopinj celzija, meso odstranimo z žara. Nato pa še obvezen 5 minutni počitek, da se postopek peke preneha. Nato ga lahko razrežemo.


Na desko postavimo motovilec s prelivom, čez rezine tri-tip steaka, nato posolimo rezine steaka in za piko na i posujemo še ocvrto čebulco. Za okus in hrustljavi element.


Pa dober tek 🙂