No, pa je tudi uradno prišla pomlad in z njo toplo in sončno vreme. Idealno za vse prave dece, da na plano privlečemo svoje orodje, zakurimo ogenj in na žar vržemo najljubši kos mesa. Če niste med tistimi junaki, ki so kidali potke do svojih kaminov in pekli meso na mrazu in snegu, morate pred pričetkom žar sezone postoriti nekaj pripravljalnih del.
- Spomladansko čiščenje: Z vodo pod pritiskom temeljito očistite notranjost in zunanjost vašega kamina. Če ste bili pridni pred zimo in očistili in pokrili svoj kamin, bo samo spiranje z vodo dovolj. Čiščenje madežev pepela, ognja in ostalih madežev bo vaš kamin osvežilo in naredilo bolj apetitlich.
- Rja: Vse kovinske dele preglejte in v primeru rje, to ustrezno sanirajte.
- Podmazanje: Podmažite vse gibljive dele vašega kamina, od nosilca za peko odojka, gibljivih vratc do gibljive žar mrežice, itd.
- Žar mrežica: Temeljito očistite žar mrežico ali ploščo, zaželjeno jih je tudi za 20 min postaviti nad ogenj, da se pregreje in skuri vse morebitne bakterije. Po pregrevanju jih sperite in zdrgnite z žičnato ali navadno gobico, odvisno od površine.
- Zaloga goriva in opreme: Če kurite na drva, si naredito zalogo manjših polen, trsk za netivo in oglja. to vam bo kasneje skozi sezono prihranilo veliko časa. Če kurite na plin, preverite koliko plina je še ostalo v jeklenki in jo po potrebi zamenjajte in se izognite zadregi, ko bi vam sredi piknika zmanjkalo plina. Prav tako preverite stanje vseh ostalih pripomočkov in orodja in dotrajano zamenjajte za novo.
Še kratek nasvet: Da bi ohranili oglje na suhem, ga shranjujte v kovinskih zabojnikih ali posodah, še posebaj če vaš vaš kamin ni pod streho.
Tako, ko vso delo opravite si pa le privoščite en dober kos mesa iz vašega na novo pripravljenega žara.
Pa dober tek 🙂