Praznična večerja 1. del, Iberico

S tem receptom začenjam 3 delno serijo predlogov za praznično večerjo v sodelovanju s Cool House trgovino. Kar pomeni da lahk točno ta, čudovit kos lahko kupite v Cool House trgovini in to z 10% popustom!

Tokrat sem izbral Iberico svinjski hrbet, v kosu. Mislim da ne potrebujem preveč na široko razlagati, da gre odličen kos mesa, pravilno zrezan in zelo okusen, kadar je pripravljen pravilno. Kar pa pomeni, da ga ne prepečemo do konca in nazaj.


Se pa tokrat recept malenkost razlikuje od vseh ostalih. Kako? Tako da sem tokrat pripravljal kar v kuhinji in pekel v pečici. Vem, ni izgovor da nebi pekel na žaru, ampak vseeno, postopek peke je popolnoma isti, je pa dejstvo da se večina prazničnih večerij še vedno pripravlja v pečici. tako da sledimo temu ?večerja pa je sestavljena iz treh elementov, meso je zvezda večerje, zraven pa paše še krompir s korenjem in čebulo, ki se bo pekel pod mesom in pa še zelo sveža in kiselkasta omaka, ki odlično balansira masten kos mesa. omaka je sestavljen iz kaper in vloženega česna, ki sem ga prav tako dobil v Cool Housu


Potrebujete:

  • 1 kos Iberico svinjskega hrbta v kosu
  • 0,5 kg krompirja
  • 2 korenja
  • 1 rdečo čebulo
  • sol
  • 1 žlico kaper
  • 5 strokov vloženga česna
  • 3-4 vejice peteršilja
  • olivno olje

Postopek:


Krompir, korenje in čebulo zrežemo na kose, prestavimo v pekač, dodamo žlico olivnega olja, ščepec soli. Pečico ali žar pa ogrejemo na 160 stopinj celzija. Z mesom ni prav veliko dela, sam je že lepo obrezano in spucano, tako da le dobro nasolimo, kar pomeni 4-5 ščepcov soli in postavimo direktno na krompir ali pa na podstavek za pečenke kjer se meso peče nad krompirjem. Vse skupaj prestavimo v pečico ali na žar (indirektno) in pečemo do središčne temperature 58 stopinj celzija. Takrat bo meso belo čez in čez in še vedno neverjetno sočno. Za lažjo pripravo, to pomeni cca. 45 minut do ene ure. 


Med peko mesa pa lahko pripravimo omako. Nasekljamo 1 žlico kaper, 5 strokov vloženega česna, 3-4 vejice peteršilja in dodamo 1 žlico olivnega olja in ščepec soli. Premešamo in postavimo v hladilnik.


Ko meso doseže 58 stopinj celzija ga vzamemo iz pečice in pustimo počivati 10 minut. Medtem pa pripravimo krompir in omako. Pri rezanju mesa si pomagajte z rebri ki so na spodnji strani, tako vedno režete ob kosti in vsak kos naj bo debel za eno rebro.


Pa dober tek 🙂

Cool House trgovina LINK