Novi žar Kamado Bono, mnenje in video

 

Že nekaj časa me mučilo dejstvo, da v moji zbirki žarov ni keramičnega kamado žara. Kar nekaj časa sem se že spogledoval z njim, nikoli pa zares sprejel odločitve o nakupu.

Pa naj najprej razložim, kaj je kamado žar. Kamado je keramični žar v obliki jajca. Izvira iz Azije in so ga po drugi svetovni vojni ameriški vojaki prinesli v Ameriko. Zaradi svoje oblike in debele keramike je zelo primeren za daljšo peko. Ker keramika tako dobro absorbira toploto, je tudi zelo varčen. Prav zato je tako zelo priljubljen pri gostincih, saj lahko na eni rundi oglja, pečeš cel dan. Vedno bolj priljubljen je tudi pri vikend grill mojstrih, ki radi eksperimentirajo z low and slow peko ali pa preprosto spečejo ogromne količine mesa. Edina ovira je visoka cena žara.

Do zdaj zagotovo že vsi poznamo BigGreenEgg in KamadoJoe keramična žara, prepoznavna zeleni in rdeči jajček. Letošnjo sezono se je na našem trgu pojavil še en igralec in sicer Kamado Bono keramični žar, ki je presenetil predvsem z zelo dostopno ceno.

No in tako sem končno nadgradil svojo zbirko žarov, tudi s kamado žarom. Predvsem me je zanimalo, kaj nižja cena pomeni, kje se bo to poznalo, morda na debelini keramike, na sami kvaliteti izdelave, mogoče na uporabniški izkušnji? Ko sem dobil paket, ga odprl in sestavil žar, sem opazil, da je kvaliteta izdelave (ročaji, košara, kurišče) povsem na nivoju svojih bolj znanih kolegov. Celo zapah, oziroma vzmet, ki pomaga pri odpiranju in zapiranju zelo dobro deluje in upam da bo tako tudi ostalo pri nadaljni uporabi. Prvo peko je odlično prestal. Želim si le, da bi v paketu prišel še heat deflector, ampak mislim, da ob tako ugodni ceni, doplačilo za heat deflector ni problem. Za vse, ki ne poznate delovanja kamado žarov, heat deflector je keramična plošča, ki jo vstavimo na podstavek in nam omogoča indirektno peko.

 

 

 

Kako razložiti takšno razliko v ceni, če na prvi pogled in prvo uporabo ni večjih razlik v primerjavi s svojimi dražjimi kolegi? Mislim da je najlažje razložiti razliko s primerjavo keramičnih žarov z avtomobili. Vsi avtomobili se vozijo, te pripeljejo od točke A do točke B, vsi imajo klimo in airbag. Tista glavna razlika med npr. Mercedezom in Peugeotom pa je prav v uporabniški izkušnji, izgledu (v očeh tretje osebe) in tistih malih detajlih. Se pravi, privoščimo si tisti avto, ki je v mejah našega budgeta in prav tako velja tudi pri keramičnih žarih.

Če tvoj budget dopušča in ti je rdeča barva zelo pri srcu, hkrati pa zaradi nakupa naslednji mesec ne boš spal na kavču, potem vsekakor priporočam nakup Kamado Joe. Predvsem zato, ker so z zadnjim modelom zares naredili velik korak naprej in detajle izpopolnili do te mere, da je en velik korak pred vsemi in povsem vreden svojega denarja. Če pa tvoj budget ne dopušča 1000 in več eur za žar, pa bi vseeno rad imel keramični žar in dodobra izkoristil vse prednosti kamado žarov, potem je Kamado Bono odlična izbira, ki te bo prav tako navdušil in postregel z vsemi plusi keramičnih žarov. Pa še žena bo lažje spala, ker bo vedela, da nisi zapravil celega premoženja za žar 🙂

 

Res je, da smo vsi navajani da so kamadoti v rdeči in zeleni barvi, ampak mislim, da tudi v črni zgleda zelo zaje**** 🙂

Link do Kamado Bono strani: www.kamadobono.si