Longhorn Steaker, unboxing video in moje mnenje

Končno lahko tudi v Sloveniji kupimo pravi steaker. In ne samo to, še Slovenec ga je naredil. To je bila moja prva misel, ko sem izvedel za Longhorn steaker. Ja, Longhorn Steaker je slovenski proizvod in to mi je še posebej všeč. Pa še noro dobro zgleda zadeva. Končno se je pri nas začelo ornk premikati na grill in bbq sceni. Leto 2017 je bilo kar uspešno.

 

 

 

Zdaj pa, kaj steaker sploh je? To je plinski žar oziroma gorilec, ki se ogreje do 800 stopinj celzija. To je prva prednost, druga in glavna pa je ta, da je ta gorilec nameščen na vrh tega žara in je obrnjen navzdol. To pomeni, da peče hrano od zgoraj in pri tem vsa maščoba in voda, ki izteče iz mesa kaplja v pladenj in ne na gorilec ali oglje kot pri vseh ostalih žarih. Prednost te tehnike pečenja je, da na mesu ustvarimo čudovito karamelizacijo, oziroma suho in čisto skorjico. Ker maščoba kaplja v posodo in ne na gorilec, zato ne prihaja do vžigov, ki povzročajo žganje maščobe na steaku. Zaradi te konfiguracije, je seveda tudi omejen v svoji vsestranskosti, vendar pa mu v jedru, za to kar je ustvarjen, preprosto ni para. Odlikuje ga hitro pečenje na visoki temperaturi in zaključevanje večjih kosov. Res je, skorajda vse se da pripraviti na steakerju, vendar sam vidim največjo uporabnost prav v prej omenjenih načinih peke. Sam ga že z veseljem uporabljam na svojih Steak delavnicah in moram reči, da je za peko steakov res prva liga in v končnem rezultatu nima konkurence.

Ta tehnika pečenja ima tudi nekaj pasti, katerim se lahko z malo previdnosti hitro izognemo. Glavna past je hitrost pečenja. Peka pri tako visoki temperaturi, seveda da odličen rezultat, vendar je potrebno biti zelo previden, saj je meja med odlično skorjico oziroma karamelizacijo in zažgano skorjo zelo tanka. Zato je potrebna previdnost in stalen nadzor nad mesom, ker nekaj sekund razlike lahko pomeni odličen steak ali pa na zunaj zažgan steak. Tako hitro se to dogaja.

Ena glavnih prednosti, je tudi to, da omogoča pečenje na 12 nivojih. Torej nižje kot postavim rešetko, nižja bo temperatura, tako je na najnižji stopnji temperatura 150 stopinj celzija, na najvišji pa 800 stopinj celzija. Več nivojev temperature je priročno pri peki večjega steaka ali kosa mesa, tako ga lahko prvo temperiramo oziramo približno indirektno pečemo.

Zanimiva se mi zdi tudi domislica glede dimnika, ki odlično služi svojemu namenu. Ta odvaja vroč masten zrak in tako preprečuje nastanek grdih madežev na prednji plošči.

Kar se mene tiče, me je steaker zelo navdušil, je pa potrebno nekaj rund pečenja, da se ga navadiš. In prav zanimivo bo preizkusiti, kaj vse ta steaker zmore, tako da na njem zagotovo ne bom pekel samo steakov.

 

PLUSI:

  • 12 nivojev pečenja
  • enostavno čiščenje vseh delov, ki se največ umažejo, v pomivalnem stroju
  • zelo uporabna sprednja polička
  • dimnik
  • iz škatle pride v celoti sestavljen
  • hud izgled
  • slovenski izdelek

 

 

Longhorn-steaker.com