Kako do popolne picanhe? recept in video!

Že dlje časa razmišljam o tem receptu oziroma načinu peke, pa se nikakor nisem spravil kupiti prave churrasco ražnja ali sablje. No pred kratkim sem bil na obisku na Dunaju in me je kolega Matjaž peljal v eno od tamkajšnjih grill trgovin, kjer sem si končno lahko kupil prave churrasco sablje. No in od takrat so te sablje del meni najljubšega načina priprave picanhe.

 

Seveda lahko povsem isti rezultat dosežete tudi brez takih churrasco sabelj, je pa sigurno bolj zabavno tako. Potrebujete žar na oglje, katerega pripravite za indirektno peko, tako da je oglje na levi in desni strani. V sredini pa iz alu folije naredite posodico za vso maščobo, ki bo stekla iz picanhe.

 

No sedaj pa k zvezdi danasnjega recepta, picanha. To je meni enden izmed najljubših kosov mesa, ker ima neverjeten beefy okus in kadar je zorjena je tudi neverjetno mehka. Po slovensko se temu kosu reče križni rep, gre pa za najbolj zgornji del stegna. In v Cool House trgovini imajo čudovito ameriško picanho. Res neverjetno mehko in okusno. No in eden od razlogov, je je to eden izmed najbolj priljubljenih kosov, je prav gotovo tisti debeli sloj maščobe na vrhu. Te maščobe nikar ne režite stran, vse kar rabite narediti je, da jo z nožem zarežete in fajn nasolite. Tako se bo maščoba lepše topila in zahrustala. Ker pa gre za zelo masten kos, pa je zraven zelo dobrodošla kisla chimichurri omaka.

 

 

Potrebujete:
1 kos picanha
Sol
Pest peteršilja
1/2 rdeče čebule
1 strok česna
1 rdeči čili
2 žlici olivnega olja
3 žlice jabolčnega kisa

 

Postopek:
Mašcobo na picanhi zarežete z nožem, tako da dobite karo vzorec in jo močno nasolite. Picanho razrežete na 3 enako debele kose in nabote na raženj ali sablo. Meso položite na žar, brez rešetke in med oglje na levi in desni strani.
Najprej pečeno z maščobo obrnjeno navzdol, po 10ih ali 15ih minutah pa obrnete z maščobo navzgor in pečete še 10 minut ali dokler meso ne doseže 52 stopinj celzija središčne temperature.
Med peko mesa pa lahko pripravimo hitro in enostavno chimichurri omako, ki bo s svojo kislino odlično balansirala zelo mastno picanho.
Zmešamo peteršilj, čebulo, česen, čili, olivno olje, kis in sol in dobro premešamo. Običajno pripravljam chimichurri omako v mikserju, tokrat pa sem si zaželel takšne bol grobe omake in sem zato vse sestavine le grobo naseskljal.
Ko picanha dosežen 52 stopinj celzija, jo odstranimo z žara, pustimo počivati 5-10 minut, nato pa jo lahko razrežemo in postrežemo.

Cool House, najbolj cool trgovina 🙂

 

Pa dober tek 🙂