Domača čili omaka, recept in video

Trgatev čilijev na mojem vrtu je bila letos zelo bogata. Zato sem se odločil, da bom poleg sušenih čilijev poskusil pripraviti tudi pekočo omako. Zadal sem si nalogo, da bom pripravil omako, ki ne bo samo hudo pekla, ampak se bo na okusu čutilo tudi ostale sestavine. In tako je nastala ta okusna domača čili omaka.

 

 


Za pripravo potrebujete le sekljalnik ali palični mešalnik, posodo in sestavine.
Za dva srednje velika steklena kozarca potrebujete:

  • 6 – 7 rdečih čilijev
  • 2 habanero čilija
  • 4 jalapeno čilije
  • 1 srednje veliko šalotko
  • 4 stroke česna
  • pest peteršilja
  • 1 limeto
  • 1 žlico jabolčnega kisa
  • 1 žlico balzamičnega kisa
  • 2 žlici olivnega olja
  • 4 žlice domače paradižnikove mezge
  • 1 žlico rjavega sladkorja
  • 2 ščepca soli

Postopek:
Vse sestavine na grobo narežemo in damo v sekljalnik, dodamo še vse tekočine in dobro zmešamo in sesekljamo. Vse skupaj prestavimo v lonec in pokuhamo do vretja. Ko zavre, na srednjem ognju kuhamo še približno 15 min in vse čas mešamo. Omako pretočimo v čiste steklene kozarce in pokrijemo z deko, da vakum dobro zagrabi.

domača čili omaka

Opozorilo: pri rokovanju s čiliji bodite previdni, sam zagovarjam, da pravi dec ne potrebuje rokavic, tako da si dosledno umivajte roke in se izogibajte očem in katerim drugim delom telesa. 🙂

Pa dober tek! 🙂