Dimljen losos v pašti

Losos je ena tistih rib, ki jo zadnji čas pri nas doma, najpogosteje pripravljamo. Verjetno se lahko vsi strinjamo, da je losos čudovita riba, ki jo je mogoče pripraviti na vse možne načine. A en način je pa vseeno najboljši in to je na cedrini deski dimljen losos. Več o samem postopku sem enkrat že pisal in posnel video (link).


Tokrat pa se mi ja ob dimljenem lososu zaluštalo še pašte. Tiste široke rezance v kremasti smetanovi omaki. Za svežino in kislino pa zraven še nekaj pečenih češnjevih paradižnikov.
In ko sem v CoolHouse-ovi trgovini izbiral lososa, sem se prvič odločil za divjega lososa. Kako lahko prepoznamo divjega lososa, po veliko bolj oranžni barvi in pa tudi premaščen ni tako zelo. Najprej me je to malo skrbelo, ker se mislil da bo premalo okusa, a sem se motil. Ta divji losos je odličen.


Potrebujete:

  • 1 file divjega lososa
  • 1 paket širokih rezancev
  • 2 dcl smetane za kuhanje
  • 3 stroke česna
  • 8 kaper
  • 6 češnjevih paradižnikov
  • 2 cedrini deski
  • 1 žlica naribanega parmezana
  • sol


Postopek:

Cedrine deske predhodni namočimo v vodo, vsaj 30 minut pred peko. Deske namočimo zato, da se med peko za vžgejo ampak le tlijo in tako sprožajo prijeten dimi s katerim dimimo lososa. Nato pa deske vzamem iz vode, jih postavimo na direkten ogenj na žar in nanje položimo file lososa. Zapremo pokrov in čakamo približno 15-20 minut. Temperatura v žaru pa je med 220 in 240 stopinjah celzija.


Medtem pa v ponvi na olju prepražimo česen, dodamo še nasekljane kapre, zalijemo z smetano za kuhanje in solimo. Med tem pa skuhamo rezance. Smetanovo omako kuhamo približno 10 minut, toliko da se zgosti in na koncu dodamo še malo naribanega parmezana. Ko so rezanci kuhani ji dodamo v smetanovo omako in premešamo. Ko je losos pečen, ga nadrobimo na koščke in dodamo rezancem. Za svežino dodamo še nekaj narezanih in popečenih češnjevih paradižnikov in serviramo.


Pa dober tek 🙂