Čebulna marmelada

Pred kratkim sem v gostilni Mihovec, v Zgornjih Pirničah, prvič poizkusil čebulno marmelado. Okus me je, v kombinaciji z odličnim mesom, povsem navdušil, tako da sem si rekel, to pa moram poskusiti sam. Ko sem šefico Mojco povprašal po receptu, mi je odgovorila čisto v stilu odlične kuharice, čebulo popražiš, malo “cukra” in to je to. :). To je približno tako, kot kadar našo mami vprašam, kako naredi tako dobro govejo “župo”. Odgovor je identičen, kos mesa v vodo, malo zelenjave in dolgo kuhaš. No, ker vsi vemo, da to ni dovolj, sem hitro spoznal, da tudi s čebulno marmelado ne bo tako enostavno in da točno tako marmelado lahko pripravi samo vrhunski strokovnjak, kot je šefica Mojca.

Po dodatnem iskanju receptov in različnih kombinacij, sem se z svojo verzijo želel čimbolj približati originalu. Ne glede na to, da je moja marmelada uspela povsem zadovoljivo, je to še svetlobna leta od čebulne marmelade v gostilni Mihovec.

Za pripravo potrebujete

  • 2 rdeči in 2 navadni čebuli
  • 2 – 3 velike žlice sladkorja
  • 1 mala žlička žele sladkorja
  • 2 dcl rdečega vina ( 1 dcl za čebulo in 1 dcl za kuharja )

Priprava:

Vso čebulo na drobno narežete in na olju pražite cca. 20 minut. Sproti postopoma dodajate malo sladkorja in po dvajsetih minutah zalijete z decilitrom rdečega vina. Vse skupaj kuhate še dobrih 15 min., dokler se vse ne zgosti in vino dodobra povre. Proti koncu dodate še malo žličko žele sladkorja in dobro mešate še minuto ali dve. Še toplo marmelado stresete v čisti kozarec in pustite, da se shladi.

IMG_20150501_212756_20150521213821497

Čebulna marmelada, gre odlično k vsakemu mesu, od govedine do svinjine, kot sestavina med kuhanjem ali pa kot namaz pri burgerjih.

Pa dober tek! 🙂