Burgerji

Za tople dopustniške dni, sem pripravil štiri različne recepte za odličen burger. Za pripravo mesa, štručke in omak si poglejte članek Hamburger, kot mora biti.

1. BLUE CHEESE BURGER

Potrebujemo:
• štručko z mletimi orehi, primešanimi v testo
• rezine paradižnika
• sir z modro plesnijo
honeymustard omako
• 150 g mletega govejega mesa na osebo
• nasekljano solato

Priprava:
prerežemo štručko na pol in jo rahlo popečemo na žaru. Nato pripravimo meso in ga spečemo na žaru (medium ali medium-well), ko meso obrnemo, nanj položimo sir in pokrijemo s pokrovko. Obe polovici štručke namažemo z honeymustard omako, na spodnjo polovico štručke, čez namaz, položimo solato in paradižnik, nato na paradižnik meso s sirom in pokrijemo z zgornjo polovico štručke.

DSC_1995_1

 

2. CLASSIC AMERICAN BURGER

Potrebujemo:
• štručko posipano s sezamom
• paradižnik
• čebulo
• kisle kumarice
• 150 g mletega govejega mesa na osebo
• majonezo
• ketchup
• solato
• sir po želji

Priprava:
najprej si nasekljamo solato, narežemo paradižnik, čebulo in kisle kumarice. Narezano čebulo malo popečemo in jo shranimo. Nato pripravimo meso, ga spečemo na žaru (medium ali medium-well), ko meso obrnemo, nanj položimo sir.
Prerežemo štručko in na spodnjo polovico namažemo majonezo, nato sledi plast solate in popečene čebule, na katero položimo pečeno meso s sirom. Nato sledi plasti paradižnika in kislih kumaric. Zgornjo polovico štručke namažemo s ketchup-om in pokrijemo.

DSC_1989_1

 

3. THAI STYLE BURGER

Potrebujemo:
• nizke štručke s sezamom
• rdečo papriko
• korenje
• česen
• majonezo
• curry pasto
• sveže olupljene kozice
• kitajsko zelje

Priprava:
papriko in korenje narežemo na tanke rezine. Kozice popečemo na žaru (na plošči) cca. 2-3 min., dodamo česen,papriko in korenje ter pečemo še dodatne 3 min. Nato dodamo še curry pasto in pečemo še 2 min. Sestavine preložimo v skledo in dodamo peteršilj in nasekljano kitajsko zelje ter dobro premešamo
Prerežemo štručko na pol, namažemo curry majonezo na zgornjo in spodnjo polovico, naložimo mešanico kozic in zelenjave in pokrijemo z zgornjo polovico štručko.

DSC_0189_3

 

4. KRAŠKI BURGER

Potrebujemo:
• štručko z curry-jem in rdečo papriko primešano testu
• paradižnik
• parmezan
• 200 g mletega ribeyesteaka na osebo
• rezine pršuta
• majonezo s čilijem v prahu
• nasekljano solato
• rukolo

Priprava:
nasekljamo solato in narežemo paradižnik na rezine. Na žaru pripravimo meso, medium.
Medtem na žaru ali v ponvi na rahlo popečemo rezine pršuta, prerežemo štručko in jo ravno tako na žaru rahlo popečemo. Obe polovici premažemo z majonezo s čilijem, razporedimo solato in paradižnik na spodnjo polovico štručke, nanjo položimo meso in na meso tanke rezine parmezana. Sledi popečen pršut ter na koncu še rukola. Pokrijemo z zgornjo polovico štručke in to je to.

DSC_0198_1_1

 

Pa dober tek 🙂