Za tople dopustniške dni, sem pripravil štiri različne recepte za odličen burger. Za pripravo mesa, štručke in omak si poglejte članek Hamburger, kot mora biti.
1. BLUE CHEESE BURGER
Potrebujemo:
• štručko z mletimi orehi, primešanimi v testo
• rezine paradižnika
• sir z modro plesnijo
• honeymustard omako
• 150 g mletega govejega mesa na osebo
• nasekljano solato
Priprava:
prerežemo štručko na pol in jo rahlo popečemo na žaru. Nato pripravimo meso in ga spečemo na žaru (medium ali medium-well), ko meso obrnemo, nanj položimo sir in pokrijemo s pokrovko. Obe polovici štručke namažemo z honeymustard omako, na spodnjo polovico štručke, čez namaz, položimo solato in paradižnik, nato na paradižnik meso s sirom in pokrijemo z zgornjo polovico štručke.
2. CLASSIC AMERICAN BURGER
Potrebujemo:
• štručko posipano s sezamom
• paradižnik
• čebulo
• kisle kumarice
• 150 g mletega govejega mesa na osebo
• majonezo
• ketchup
• solato
• sir po želji
Priprava:
najprej si nasekljamo solato, narežemo paradižnik, čebulo in kisle kumarice. Narezano čebulo malo popečemo in jo shranimo. Nato pripravimo meso, ga spečemo na žaru (medium ali medium-well), ko meso obrnemo, nanj položimo sir.
Prerežemo štručko in na spodnjo polovico namažemo majonezo, nato sledi plast solate in popečene čebule, na katero položimo pečeno meso s sirom. Nato sledi plasti paradižnika in kislih kumaric. Zgornjo polovico štručke namažemo s ketchup-om in pokrijemo.
3. THAI STYLE BURGER
Potrebujemo:
• nizke štručke s sezamom
• rdečo papriko
• korenje
• česen
• majonezo
• curry pasto
• sveže olupljene kozice
• kitajsko zelje
Priprava:
papriko in korenje narežemo na tanke rezine. Kozice popečemo na žaru (na plošči) cca. 2-3 min., dodamo česen,papriko in korenje ter pečemo še dodatne 3 min. Nato dodamo še curry pasto in pečemo še 2 min. Sestavine preložimo v skledo in dodamo peteršilj in nasekljano kitajsko zelje ter dobro premešamo
Prerežemo štručko na pol, namažemo curry majonezo na zgornjo in spodnjo polovico, naložimo mešanico kozic in zelenjave in pokrijemo z zgornjo polovico štručko.
4. KRAŠKI BURGER
Potrebujemo:
• štručko z curry-jem in rdečo papriko primešano testu
• paradižnik
• parmezan
• 200 g mletega ribeyesteaka na osebo
• rezine pršuta
• majonezo s čilijem v prahu
• nasekljano solato
• rukolo
Priprava:
nasekljamo solato in narežemo paradižnik na rezine. Na žaru pripravimo meso, medium.
Medtem na žaru ali v ponvi na rahlo popečemo rezine pršuta, prerežemo štručko in jo ravno tako na žaru rahlo popečemo. Obe polovici premažemo z majonezo s čilijem, razporedimo solato in paradižnik na spodnjo polovico štručke, nanjo položimo meso in na meso tanke rezine parmezana. Sledi popečen pršut ter na koncu še rukola. Pokrijemo z zgornjo polovico štručke in to je to.
Pa dober tek 🙂