Burgerji 2.0

Ker prihajajoča zima ni izgovor, da ne bi zunaj pekli in dobro jedli, sem pripravil še tri recepte za odlične burgerje.

1. Jesenski burger
V tem primeru gre samo za nadgradnjo klasičnega burgerja z odlično sladko jesensko omakico.

DSC_0566_1

Potrebujete:

  • burger štručke
  • namaz po želji
  • nasekljana solata
  • paradižnik
  • 150 g mletega govejega mesa na osebo
  • sir po izbiri
  • čebula
  • lisičke
  • med
  • gorgonzola

Priprava:
Burger pripravimo kot klasični cheeseburger. Popečeno stručko premažemo z namazom po izbiri, nanj položimo nasekljano solato in paradižnik v rezinah. Nato sledi meso, na katerega smo položili rezino sira, nanj pa našo sladko jesensko omakico. Pripravimo jo tako, da prepražimo eno malo čebulico, dodamo narezane lisičke ter vse skupaj prepražimo. Nato dodamo žlico medu, da gobice na rahlo karamelizirajo in dodamo še žlico gorgonzole. Vse skupaj mešamo še minuto ali dve in omaka je končana. Naj vas močan vonj po medu ne prestraši, saj kasneje med ne bo prevladal nad ostalimi okusi. Omakico dodamo na sir, približno eno veliko žlico ali dve na burger. To je to, preostane vam le še, da burger pojeste in da se vam zmeša od vseh dobrih okusov jesenskega burgerja.

2. Pulled pork burger

V tem primeru lahko svinjino pripravimo na več načinov. Pripravimo jo lahko na smokerju, enako kot dimljena rebrca (link). Priporočam flam, to je spodnji kos reber kjer ni več kosti, pa še okus bo isti kot pri dimljenih rebrcah.
Lahko pa meso pripravimo v loncu. potrebujemo približno 500 g mesa, pleče ali stegno, narezano na kocke 3 – 4 cm. Pražimo 3 min nato pa dodamo čebulo in česen in pražimo še 5 min. Dodamo mešanico – ketchup, Worcestershire omaka, kis, rjavi sladkor, sol in poper – ter prilijemo še 150 ml vode. Posodo prestavimo v pečico, kjer “kuhamo” 4 ure pri temperaturi 140 stopinj. Vsako uro meso premešamo in po potrebi dodajamo vodo. Ko je meso “skuhano”, ga pustimo počivati 20 min, nato pa ga z dvema vilcama raztrgamo na trakce.

DSC_0582 (1)

Ko je meso pripravljeno, popečemo štručke in pripravimo zelje. Naribano sveže zelje zmešamo s korenčkom in šalotko. Začinimo s prelivom, ki smo ga pripravili iz jabolčnega kisa, jogurta, ene žličke gorčice in limoninega soka.

DSC_0574

Meso položimo na popečeno štručko, nanj položimo žlico ali dve zeljnate solate in pulled pork burger je končan.

DSC_0588

 

3. Konjski burger

Za zadnji burger potrebujete:

  • žrebičkov steak
  • žrebičkov mesni sir
  • sir
  • kislo zelje
  • namaz (goričica, hren, limona, sol in poper)

Priprava:
Na žaru popečemo žrebičkov steak. Ko je od zunaj zapečen, ga razrežemo na rezine in jih še malo popečemo, odvisno od tega ali hočete medium ali well. Medtem na žaru popečete tudi 1 cm debele rezine mesnega sira in burger štručke. Popečene štručke premažete z namazom in nanj položite rezine steaka. Nato sledi rezina sira in mesni sir. Za zaključek dodajte še žlico ali dve kislega zelja. Po želji lahko dodate še rukolo, jajček na oko ali pa nasekljan čili za korajžne.

 

DSC_0467_1

 

Pa dober tek! 🙂