Burger, tak kot mora biti! recept in video

Burger je ena tistih ikoničnih jedi, ki ne bo nikoli šla iz mode. Res je, da se je popularnost burgerjev pri nas nekoliko izpela, a dejstvo je, da v Sloveniji burgerji ne gredo nikamor, tako kot povsod drugod po svetu. Dober steak, dobra pica, dobra pašta ali pa dober burger bodo vedno del kulinarike in sestavni del našega “comfort fooda”. Tudi zame velja isto, res sem se že najedel in napekel burgerjev, a še vedno ne morem brez njega. Če imaš dobro meso in dobro štručko, bo burger pač dober in v dobrem burgerju enostavno uživamo 🙂

Tako sem tokrat pripravil recept za odličen, a povsem enostaven burger. V trgovini sem našel chorizo klobaso. To je klobasa s svinjskim mesom in sladko rdečo papriko, od tod tudi ta značilna rdeča barva. Velikokrat je tudi rahlo pikantna. Pri nas jo lahko zamenjamo s klasičnimi piknik-pikant klobasicami za žar.

Za burger polpet, bom tako kot vedno, uporabil polpet suhozorjenega mesa izpod rok mesarije Ivanetič, kruhke pa iz pekarne Umnik iz Šenčurja.

 

 

 

Potrebujete:

  • 150 g mletega govejega mesa
  • Burger štručko
  • Majonezo
  • Solato motovilec
  • Rezino cheddar sira
  • 1 malo rdečo čebulo
  • Polovico chorizo klobase
  • Sol

 

Postopek:

Najprej na male koščke zrežemo polovico chorizo klobase in eno malo rdečo čebulo. Zagrejemo žar, tokrat sem uporabil Napoleon TravelQ Pro, ki je odličen za takšne hitre peke.

Na vroč žar postavimo ponev, zagrejemo in dodamo žličko svinjske masti ali navadnega olja. Nato na masti prepražimo čebulo in nekje na polovici dodamo še koščke chorizo klobase. Ko koščki klobase postanejo crispy,  ponev odmaknemo in do uporabe počaka na strani. Na žar položimo burger polpet, po 2-3 minutah obrnemo, posolimo in dodamo rezino cheddar sira.

Po približno 2 minutah je meso pečeno. Na hitro še popečemo burger štručke in imamo pripravljene vse sestavine za sestavljanje. Spodnji del štručke namažemo z majonezo, čez dodamo slabo pest motovilca in nato meso s sirom. Dodamo še dve žlici prepražene čebule in chorizo klobase in pokapamo z domačo bbq omako.

In to je to, odličen in enostaven burger.

 

Pa dober tek 🙂