Mini paradajz bombe

 

Povsem brez ideje za “novo žar mojstrovino”, sem prejšnji vikend, ko sem imel napovedan poseben obisk, stal v mesnici in gledal v vitrino. Ker sem se hotel izogniti klasičnemu kosu mesa, hamburgerju in podobnim mesnim klasikam, sem se spomnil. Pred kratkim sem videl recept za polnjene paradižnike na žaru. Hm, odlična ideja. Vendar mi je v receptu nekaj manjkalo, vse skupaj sem si zaželel še čist’ mal’ spremiti …  in evo, nastala je ideja za mini paradajz bombe. Zadeva je dokaj preprosta, le dosti je predpriprave.

DSC_0825_20140428074856675_20140429194028982_1 (1)

 1. Najprej je potrebno pripraviti mleto meso. Za pripravo petih, srednje velikih paradižnikov, potrebujemo cca. 250 g mletega mesa. Pripravimo ga na enak način, kot bi kuhali bolognese omako. Omako pripravimo do konca, torej tako, da jo lahko pojemo. V paradižniku se bo samo še malo “potenstala”. Priporočam, da jo naredite malo bolj gosto.
 2. Med kuhanjem mesa, se lotimo paradižnika. Če nimate na voljo domačega, vsekakor priporočam paradižnik Lušt. Okus in vonj sta enaka kot tisti z domačega vrta, tak kot mora bit. Pa še “ornk” so mesnati. Vsekakor vredni kakšnega evra več. Z vrha v paradižnik zarežemo luknjo širine navadne jedilne žlice. Z žličko spraznimo iz paradižnika vso tekočino, semena in srednji mesnati del. Še pred polnjenjem lahko paradižnik ovijemo v 2 ali 3 rezine slanine.
 3. Nazadnje na ponvi popečemo nekaj rezin slanine. Zapečemo jo do hrustljavosti. Ko se ohladi jo narežemo na manjše koščke.
 4. Če imamo res dovolj časa si lahko pripravimo še eno ali dve ploščici testenin za lazanjo in malo bešamela.

Polnjenje:
Ko imamo vse pripravljeno, nadevamo očiščen paradižnik, ki smo ga prej ovili v slanino. Polnimo ga po plasteh in sicer najprej z mletim mesom – cca. 1 cm, nato na meso naložimo plast popečene slanine in nato plast naribanega sira. Lahko pa tudi še plast testenin za lazanjo in malo bešamela. To ponovimo vsaj v treh slojih ali dokler paradižnik ni poln. Po vrhu posipamo še malo naribanega sira in to je to.

DSC_0820_20140428074822966

Napolnjene paradižnike pečemo na žaru, na nedirektnem ognju, cca. 20-25 minut. Mini paradajz bombe so pripravljene, ko se sir stopi in je slanina lepo zapečena.

 

DSC_0208

Še dva nasveta:

 1. če imate velik žar, priporočam, da paradižnike pokrijete z manjšo posodo. Slanina se bo tako lepše zapekla in sir hitreje stopil.
 2. Drugi nasvet pa je, da paradižnike polnite s še toplim mesom. V nasprotnem primeru se vam bo verjetno slanina prej zapekla, kakor se bo meso v paradižniku ogrelo na primerno temperaturo. Seveda pa lahko paradižnike napolnite s čim drugim, recimo s piščančjim mesom ali pa s popečenimi škampovi repki v omaki. Skratka naj vam domišljija narekuje recept.

 

Pa dober tek 🙂

 

Potrebujete:

 • 5 srednje velikih paradižnikov
 • vsaj 15 rezin slanine
 • 250 g mletega mesa
 • paradižnikovo mezgo in ostale začimbe za pripravo bolognese omake
 • nariban sir
 • ploščice testenin za lazanjo (po želji)
 • malo bešamela (po želji)