Petite tender steak in brstični ohrovt, recept in video

V Sloveniji lahko zadnjih par let, opažamo resne premike na žar sceni, celotna kultura peke se močno dvignila. S tem pa je bil tudi že skrajni čas, da se tudi ponudba mesa začne spreminjati. Ob nekaj butičnih mesarjih, ki orjejo ledino in ponujajo odlično zorjeno slovensko meso, do večjih marketov kjer se že vedno lažje da kupiti zorjeno meso, je sedaj Slovenija bogatejša še za prvo pravo spletno trgovino foodium.eu , kjer ponujajo meso najboljših tujih brandov. Tako da vsi ljubitelji black angus in wagyu mesa, sedaj imamo mesto kjer to lahko naroči vsak.
No in ravno iz te spletne trgovine je zvezda tokratnega recepta in to je debelo pleče ali petite tender.  Gre za znamko Jack,s Creek, je pa to kot ki prihaja iz prednje četrti in je po mehkobi drugi najmehkejši kos, takoj za pljučno. Pa še bolj okusen je. Skratka gre razmeroma majhno mišico, ki jo bom kljub majhnosti spekel na reverse sear metodo. Zato ker želi da je čimbolj enakomerno pečeno. Za prilogo pa bom v ponvi spekel brstični ohrovt. Idejo za ta recept pa sem dobil na enem izmed najboljših food blogov pri nas Limetka.si.

Potrebujete:
1 stek debelo pleče
sol
ponev
brstični ohrovt
1 žlico medu
2 žlički sojine omake sok 1/2 limone
Postopek:
Žar pripravimo za indirektno peko in ga ogrejemo do 200 stopinj in ko dosežemo to temperaturo, postavimo naš steak na indirektno stran, kjer steak pečemo do notranje središčne temperature 45 stopinj. Medtem na pol razrežemo brstični ohrovt in ga popečemo na vroči ponvi. približno 5 minut.  Ta čas lahko pripravimo glazuro za brstični ohrovt. Zmešamo med, sojino omako in limonin sok in po 5ih minutah prelijemo čez brstični ohrovt. pustimo na ponvi še minutko nato pa odmaknemo na stran kjer počaka da se speče zvezda večera. Ko steak doseže 45 stopinj notranje temperature, ga prestavimo na direkten ogenj ali sizzle zone če ga imamo. steak pečemo še približno minuti na stran nato pa sledi obvezno počivanje na deski za vsaj 5 minut. Po petih minutah  ga lahko razrežemo in postrežemo na ponvi ob našem čudovitem brstičnem ohrovtu.
Pa dober tek 🙂