Serijo prispevkov o steakih nadaljujem z meni najljubšim, Ribeye steakom ali po naše bržolnim steakom. Poznamo dve različici, brez kosti in s kostjo, v tem primeru se poimenuje Tomahawk Ribeye, ker spominja na sekiro Tomahawk. Za direktno peko na žaru je idealna debelina 3 do 4 cm. Lahko tudi debeljše, vendar ga je potem potrebno zaključiti na indirektni način peke.
No sedaj pa k zvezdi prispevka, Black Angus Ribeye. Zelo me veseli, da se ponudba steakov pri mesarjih
izboljšuje. V restavracijah smo že nekaj časa navajeni na odlično ponudbo raznih Black angus steakov, zadnji čas tudi Wagyu in celo pravi Kobe beef, pri čemer po mojem mnenju Kralj Žara smokehouse in še nekaj izjem zelo izstopajo. Kralj Žara je tudi prvi začel s prodajo Black Angus govejega mesa, in prav razveselila me je novica, da so pri mojem mesarju Petrin po novem na voljo tudi Black Angus steaki. In seveda sem takoj moral zadevo preizkusiti.
Da pa prispevek ne bo samo o peki steaka, ki niti ni tako zahtevna, sem steaku dodal še domače čili maslo. Idejo za domače maslo sem dobil pri Nataši in njenem blogu mydailysourdoughbread. Hvala Nataša 🙂
Za čili maslo potrebujete:
1 lonček sveže sladke smetane
mali kozarec za vlaganje
frnikolo ali čisti kamenček
1 malo žlico čili omake
malo dobre volje 🙂
Postopek:
V kozarec za vlaganje vlijemo sladko smetano, dodamo frnikolo, žličko čili omake, zapremo in pričnemo tresti. Tresemo približno deset minut, med tem časom se bo tekoča sladka smetana spremenila v stepeno smetano, to je znak, da smo na dobri poti. Po dobrih desetih minutah bi se morala iz smetane ločiti tekočina. Tekočino odlijemo in nadaljujemo s tresenjem še približno 5 minut. Dokler se maslo ne oblikuje v kepo. Maslu lahko dodate zelišča, česen, sveže čilije itd.
Za steak potrebujete:
300 g Black Angus Ribeye
sol in poper
Postopek:
Steak pustimo ležati na sobni temperaturi vsaj 30 minut in ga tik pred peko dobro solimo, dober ščepec na vsako stran. Prav tako meso dobro popramo, lahko pa ta korak tudi preskočimo in popramo že pečen steak.
Na zelo vročo litoželezno ponev dodamo malo olja in naš Ribeye steak. Pečemo ga približno 3-4 minute in nato obrnemo. Na drugi strani ga prav tako pečemo 3-4 minute. V tej točki je najbolje, če imate pri sebi termometer, tako lahko do stopinje točno spečemo steak. Iz ponve ga prestavimo na desko pri 45ih stopinjah in pustimo odležati 5-10 min. Če je zunaj hladno ali mrzlo ga pokrijemo z folijo in tako bo steak med ležanjem pridobil še 5 do 10 stopinj. Meni osebno najbolj ustreza 55 stopinj, to je tak nek slab medium. Še enkrat ponovim, nikoli ne pozabite pečenega steaka odležati. Med peko mesa sokovi silijo ven in s tem, ko meso odleži, dovolite sokovom , da se razporedijo po mesu in tako je vaš steak bolj sočen.
Tokrat sem steak pekel na litoželezni ponvi in ne na žaru, zato ker sem hotel enakomerno karamelizirano skorjico na obeh straneh steaka. In moram priznati, da mi peka steakov na litoželezni ponvi postaja vedno bolj všeč.
Pa dober tek 🙂