STEAK BURGER – 4 mesece suho zorjena bržola

Tokrat sem se lotil odličnega steak burgerja. Vendar ne bom uporabil katerega koli steaka, pač pa 4 mesece suho zorjeno bržolo. Pristop k pripravi takšnega burgerja je malo drugačen, kot če bi uporabili recimo mokro zorjen steak.

Pri samem okusu ostalih dodatkov, ni potrebe po kompliciranju in pretiravanju z dodatki. Simpl je najboljše. To pa zato, ker bo 4 mesece suho zorjen steak imel tako poln okus, da ga nikakor ne smemo povoziti z okusom dodatkov.

In druga posebnost je ciljana notranja temperatura steaka. Ker je steak suho zorjen, poslednično vsebuje manj vode, tako bo steak manj sočen in zato ga želimo speči do notranje temperature 52 stopinj celzija. Ampak naj vas dejstvo, da bo steak manj sočen ne prestraši, vse bo nadoknadil z okusom. Ker 4 mesece suho zorjen steak ima tako izrazit okus da bo definitivno zvezda burgerja. Za zraven bomo le še prištimali hrenov namaz, ki odlično špila z okusom suho zorjenega steaka.

 

 

Potrebujete:

Suho zorjeno bržolo/ribeye steak

Eno žličko hrena

Eno žličko gorčice

Rukolo

1/2 čebule

1 žlico sladkorja

 

Postopek:

Žar ogrejete na cca 150 stopinj celzija, in sicer tako, tako da imate eno stran za indirektno peko in drugo stran pripravljeno za direktno peko. Ko se žar ogreje na 150 stopinj celzija, položite steak na indirektno stran dokler ne doseže 48 stopinj celzija notranje temperature. Med tem na direktnem ognju ogrejemo ponev, v kateri bomo karamelizirali čebulo. Čebulo popražimo in na koncu med mešanjem dodamo žlico sladkorja. Končano je, ko sladkor karamelizira. Ponev odmaknemo na stran in pokrijemo s folijo.

V tem času bi naš steak že moral doseči ciljanih 48 stopinj celzija. Ko to dosežemo ga prestavimo na direkten ogenj. Le toliko da dobimo lepo skorjico ali karo vzorec vročih rešetk. Steak je pečen pri notranji temperaturi 52 stopinj celzija.

 

Ko je steak pečen, ga postavimo na stran, da odleži cca 10 minut, medtem popečemo burger štručke in pripravimo vse za sestavljanje burgerja. Za namaz zmešamo hren in gorčico.

 

Na spodnji kruh namažemo naš namaz, čez damo nekaj rukole in nato rezine našega steaka. Sledi le še karamelizirana čebula, pokrijemo in to je to.

 

Pa dober tek 🙂