Mala šola peke na žaru, izbira pravega žara

S prvo objavo napovedujem novo serijo prispevkov o mali šoli peke na žaru. V tej seriji se bomo dotaknili vseh osnovnih korakov, kako postati samozavesten mojster žara. Z veseljem pa se pohvalim z novim partnerstvom in sicer z vinarji iz Kleti Brda. Tako so glavni sponzor nove serije Mala šola peke na žaru. Vsi udeleženci Steak in Hitra peka delavnic, boste tako tudi deležni vinske spremljave, z izbranimi vini Klet Brda. V prihodnje pa lahko vsi ljubitelji dobre kapljice, pričakujete tudi kaj več o kombiniranju mesa in vina 🙂

 

Mala šola peke na žaru se mora seveda začeti s pravilnim nakupom žara. Bliža se pomlad in kmalu bo iz sosedovega vrta že zadišalo po žaru. Naj se tokrat čez ograjo blešči vaša nova igračka 🙂

Pa začnimo z osnovno delitvijo žarov na dva segmenta. Žar na plin in žar na oglje. »Kakšna je razlika in kateri je bolj primeren zame?« To je eno najbolj pogostih vprašanj, ki mi jih zastavijo pred nakupom novega žara. Enostavnega odgovora na to vprašanje ni, lahko pa izpostavim nekaj prednosti in slabosti obeh.

 

Žar na plin

Če vam je všeč komfort, da je žar na terasi vedno pripravljen, ko si zaželite nekaj speči, potem je plinski žar vsekakor za vas.

Vsekakor drži tudi dejstvo, da je s plinskim žarom veliko manj dela. Po zaključeni peki očistite rešetke, nekajkrat na leto pa očistite še notranjost žara. Vaša edina skrb je, da vam ne zmanjka plina. Zelo verjetno je, da boste slišali argument, da hrana iz plinskega žara nima »okusa po žaru«. Mora se čutiti, da se je hrana pekla na oglju. To v osnovi ne drži, pri pravilni peki bodisi na plinu ali oglju, ne bi smeli opaziti razlike. Ta, tako zelo opevan okus po žaru, oziroma oglju, je posledica predolgega žganja mesa na direktnem ognju. Tako da, ta argument ne pije vode.

Seveda pa plinskih žarov obstaja kar nekaj različnih vrst. Od majhnih kompaktnih, do večjih in dražjih izvedenk z ogromno možnostmi za nadgradnjo. Pri izbiri bi se morali ozirati na dva osnovna kriterija, in sicer na pokrov plinskega žara ter na obstoj vsaj dveh ločenih gorilcev. Če ima plinski žar pokrov, se vam odpre veliko več možnosti za različne načine peke, poleg tega pa se hrana z zaprtim pokrovom hitreje speče.

Drugi pomembni kriterij pa sta vsaj dva ločena gorilca. Tako lahko pri zaprtem pokrovu prakticirate direktno in indirektno peko. Kaj to pomeni si boste lahko prebrali v naslednjih prispevkih. Po mojem mnenju za plinske žare sigurno velja pravilo, več denarja več muzike. Ne pravim, da morate za žar nujno odšteti 1000 eur ali več, vsekakor pa se pri nakupu plinskega žara splača izbirati med bolj prepoznavnimi znamkami. To pa zato, ker je občutna razlika v kvaliteti izdelave, kar je povezano z uporabniško izkušnjo in seveda z življenjsko dobo žara. Razlike se poznajo tudi pri zadrževanju temperature, moči gorilcev in seveda možnostmi nadgradnje z vsemi mogočimi dodatki.

Med plinskimi žari ločimo majhne in velike. Tukaj je povsem jasno, če imate v planu pripravljati velike količine hrane, budget ni problem in si želite eksperimentirati z različnimi načini peke in dodatki za žare, potem morate kupiti večjega. Če pa preprosto želite plinski žar, v katerem želite peči ribe, steake, burgerje, čevapčiče ali pa malo večje kose mesa, potem bo manjši plinski žar za vas povsem dovolj. Iz izkušenj vam lahko priporočam dva različna, večjega in manjšega. Ne pravim, da sta ta dva najboljša na svetu, ju pa sam redno uporabljam že kar nekaj časa in z največjim veseljem priporočam vsakomur, ki razmišlja o nakupu novega plinskega žara. ( linka sta na dnu prispevka )

 

Prednosti plinskih žarov:

 • hitra uporaba (prižgeš in čez 5 minut že pečeš),
 • malo dela s čiščenjem,
 • idealno za balkone in terase,
 • atraktiven izgled.

 

Pomanjkljivosti:

 • malenkost težje dimljenje pri low and slow peki,
 • obvezen nakup cerade za žar,
 • to pa je to, če se še česa spomnim, dopišem. 🙂

 

 

Žar na oglje

Če plinski žar ponuja komfort, enostavnost in hitrost uporabe, je žar na oglje pravo nasprotje. In daleč od tega, da bi to bilo slabo. Žar na oglje omogoča povsem drugo izkušnjo peke na žaru. Izkušnjo, za katero si je potrebno vzeti čas, žar pripraviti, zakuriti oglje, čakati, da se oglje vžge, s pretokom zraka ujeti pravo želeno temperaturo žara in ob tem spiti kozarec ali dva dobrega vina. Za marsikaterega žar mojstra je to tisti pravi čar. Vzeti si čas za pripravo in brez hitenja uživati v tej prvinski predigri peke na žaru. Tudi sam izredno uživam v tem postopku, je pa res, da velikokrat preprosto nimaš časa ali volje.

Žare na oglje delim na dva segmenta. Na klasične kettle žare in kamado keramične žare. Kettle oblika žara je najbolj originalna oblika ameriškega žara. Za svoj denar dobimo najbolj vsestranski žar. V njem lahko pečemo klasično meso za žar, steake, ribe, celega piščanca, dimimo svinjska rebrca, pečemo pico, skratka vse kar si želimo. Ta oblika žara je tudi idealna za direkten in indirekten način peke. Sam sem se navadil, da vedno, ne glede na meso, ki ga pečem, oglje raztresem le čez polovico žara. Z odličnim sistemom uravnavanja pretoka zraka, je kettle žar odličen za hitro peko pri visoki, kot tudi za dimljenje pri zelo nizki temperaturi. Prednost kettle žarov je tudi v teži, saj so zelo lahki in zato zelo prenosni in trpežni. Ravno zaradi tanke pločevine pa imajo eno pomanjkljivost. Veliko imajo toplotne izgube in so zato  potratni pri oglju ali briketih.

Tukaj pa blestijo kamado keramični žari. Zaradi svoje zasnove, debelih keramičnih sten, ki odlično absorbirajo toploto, so zelo varčni in z manjšo količino oglja gorijo ure in ure. Več o kamado keramičnih žarih si lahko preberete tukaj (link). Postopek prižiganja oglja in ogrevanja žara je isti, izkoristek pa mnogo večji. Zato so kamado žari, po mojem mnenju, primerni za zahtevnejše uporabnike, za daljše peke pri visokih ali nizkih temperaturah žara. Zato so tudi tako priljubljeni med gostinci. Spekter uporabe je isti kot pri kettle žarih, le da imajo ob malo boljšem performansu, eno pomanjkljivost. Teža in občutljivost na udarce ali padce. Zato tudi ni idealen za transport. Če bo žar ves čas na vašem vrtu, potem to seveda ni problem. Če pa imate željo se kam odpeljati z njim, potem pa sigurno priporočam nakup kettle žara.

 

Prednosti žara na oglje:

 • Poseben užitek povezan s postopkom priprave žara
 • Bolj primeren za počasno peko večjih kosov
 • Odličen za indirektno peko

 

Pomankljivosti žara na oglje:

 • Čas povezan s pripravo na peko
 • Pri direktni peki je potrebna večja previdnost
 • Za uravnavanje temperature žara, je potrebno malo več pozornosti

 

Skratka, ob vsem napisanem, je glavni faktor pri odločitvi, čas, ki ga želite vložiti v peko na žaru. Če vam postopek prižiganja oglja ustreza in je to tistih 20 – 30 minut, ki si jih vzamete zase, potem je nakup žara na oglje prava izbira. Če pa živite hitro življenje in bi namesto pripravi, svoj čas namenili raje čem drugem, a ob tem še vedno uživali v vsestranskosti peke na žaru, vam svetujem nakup plinskega žara. V spodnjih linkih si lahko ogledate žare, ki jih uporabljam že dlje časa, za ustvarjanje na blogu, na delavnicah in na vseh domačih piknikih.

POZOR!

Vse ki ste zainteresirani za Napoleon žare, se za več informacij lahko obrnete name, vam bom z veseljem pomagal.

Za nakup Kamado Bono žara, pa se obrnite na uvoznika www.kamadobono.si  kjer lahko uveljavljate kodo CustomGrill2018 za dodatno darilo (heat deflector) ob nakupu.

 

Pa dober tek 🙂

 

Žari na plin:

Napoleon Travel Q Pro

Napoleon Lex 605

 

Žari na oglje:

Napoleon Rodeo Kettle

Kamado Bono keramični žar