Dimljen losos na cedrini deski

Predkratkim sem na kosilo povabil dva prijatelja z namenom, da pripravim nekaj kar doslej še nisem preizkusil. Odločil sem se, da bom tokrat namesto mesa pripravil dimljenega lososa na cedrini deski. Ob tem pa sem seveda pozabil, da eden od njiju ne je rib.

Ob prvem spoznanju, da sem ga polomil, ker je on seveda pričakoval burger :-), sem hitro za vsak slučaj začel pripravljati še mesno jed.

No, pa da se vrnemo k zvezdi današnjega recepta. Losos je čudovita riba, ki je, v kolikor je pripravljena pravilno, najbolj okusna in nežna med vsemi ribami. Lahko pa ga seveda tudi hitro prepečemo in je brez kozarca vode ne boste spravili dol. 🙂

Za začetek pa še nekaj malega o peki na cedrini deski:

Cedrine deske postajajo pravi hit, so naravne, preproste za uporabo, na njih pečeni hrani zagotovijo izjemen okus. Cedrina deska med žarjenjem tli in ustvarja močan dim, ki aromatizira hrano, hrana na deski med peko sprošča maščobo, olja in sokove, ki vrejo in ustvarjajo sočen, poln okus hrane. Cedrine deske lahko uporabimo za več pek, pred vsako peko pa moramo desko 10 minut segrevati na žaru na srednji temperaturi, da uničimo morebitne bakterije na njej.

Še več o pravilni peki na cedrini deski si lahko preberete TUKAJ.

Za 4 osebe potrebujemo:

1 kg lososa – 3 cm debel file
koper
Bio ali neškropljene limone
pomarančni sok
cedrino desko

Priprava:
Lososa je potrebno dobro pregledati in odstraniti vse koščice v mesu. To storimo najlažje tako, da s prstom pretipamo file in s pinceto odstranimo vse koščice.

Nato ga, pb. 2 uri, mariniramo v pomarančnem soku, žlički kopra in nekaj rezinah limone. Istočasno namočimo oz. potopimo cedrino desko v vodo ali pa še bolje v zeliščni čaj. Tako bo voda med peko izhlapevala in preprečevala, da bi lososa izsušili. Namakanje pa tudi preprečuje, da bi se deska med peko vžgala in bo tako le tlela.

snapseed-01

Žar pripravimo za direktno peko na 150 stopinj. Ko je temperatura prava, na rešetko nad oglje položimo desko in nanjo lososa, s kožo navzdol. Marinado prihranimo in med peko proti koncu nekajkrat premaženo lososa. Pečen je, ko s prstom pritisnemo nanj in med sloji lepo odstopi, vendar je še vedno mehak in sočen. Približno 20-25 minut. Naj vam bo v pomoč to, da je bolje če ga postrežemo malo manj pečenega kot pa prepečega.

snapseed-02

Lososa narežemo na 5 cm široke kose in serviramo. Ne pozabite na limono, z nekaj kaplicami limone bo okus se bolj intenziven.

In ja, prijatelj, ki ne je rib, je lososa poizkusil in potrdil, da je bil odličen! 🙂

Namig: V kolikor ste ljubitelji sladkega v kombinaciji z lososom, lahko iz marinade pomarančnega ali ananasovega soka naredimo glazuro. Marinado precedimo v ponev in na srednjem ognju ob mešanju reduciramo do skoraj sirupa. Z njim dve minuti pred koncem premažemo lososa. Ali pa le žličko masla ko je losos že pečen in to je to.

Pa dober tek 🙂