Bio Dry Rub, recept in video

Zadnji dve leti za dry rub uporabljam enak recept, ki ga sestavim iz navadnih kupljenih začimb. Iskreno povedano, do sedaj sem bil z njim povsem zadovoljen. Potem pa sem, preko prijatelja, spoznal Sonnentor bio začimbe in postajal sem vedno bolj in bolj navdušen. Zato sem se odločil malo raziskati to dišeče in pisano področje kulinarike.

 

dry rub 2 2Naj za začetek razložim, da se nisem lotil sestave BIO dry ruba zato, ker bi v prvem planu hotel ultra zdravo mešanico začimb. Seveda tudi dejstvo, da so te začimbe bolj zdrave ni zanemarljivo. Tega sem se predvsem lotil zato, ker imajo bio začimbe bistveno več okusa in vonja in zato pri kuhanju ali pečenju dajo preprosto več od sebe. To je zato, ker so pridelane na ekološki način, kar pomeni, da ni bilo uporabljenih pesticidov in ostalih škodljivih škropiv. Zaradi tega so bistveno bolj aromatične in imajo tudi več zdravilnih učinkov kot običajne začimbe.

In ker so začimbe pomemben del kuhinje in peke na žaru, bom za pravi test pripravil dry rub po istem receptu kot magic powder dry rub in primerjal obe mešanici na perutničkah in krompirju. Na perutničkah me zanima okus skorjice, na krompirju pa kako bo učinek marinade vplival na okus krompirja.

 

DSC_0050-2

 

Potrebujete:

1/2 merice paprike v prahu
1/4 merice Mascavo sladkorja (nerafiniran in nekristaliziran)
2 veliki žlici mletih gorčičnih semen
1/4 merice čilija v prahu
1/4 merice mlete kumine
1 mala žlica mletega popra
1/4 merice česna v prahu

*merica je polovica jogurtovega lončka

In ja, ko imaš pred seboj meso z običajnimi začimbami in Bio začimbami, je razlika res očitna. Okus pri bio začimbah je veliko bolj celovit in izrazit in medtem, ko to primerjaš z običajnimi začimbami, je to povsem druga zgodba.

In ker me je test dokončno prepričal, da so začimbe res bolj aromatične, sem pripravil še en recept za malo bolj dodelan Bio dry rub. Primeren je tako za manjše kot za večje kose mesa. Predvsem pa je namenjen mariniranju mesa pred peko. Med samo peko se večina začimb v mešanci zažge in tako ostane brez želenega okusa.

Aja pa, da ne pozabim. V mojem receptu za dry rub ni soli. To pa zato, ker meso vedno solim preden gre na žar. Zdj, eni pravijo, da sol v marinadi meso izsušuje, sam tudi to verjamem, tako da solim vedno tik pred peko.

 

Sestavine za Bio dry rub:dry rub 4 2

 • 1 velika žlica gorčičnih semen
 • 1 mala žlica koriandrovih listov
 • 1 mala žlica rožmarina
 • 1 mala žlica česnovega granulata
 • 1 mala žlica timijana

Vse skupaj zmeljemo in nato dodamo začimbe v prahudry rub 5 2

 • 1 mala žlica kurkume
 • 1 velika žlica paprike
 • 1 mala žlica črnega popra
 • 1 mala žlica kumine
 • 1/2 kajenskega popra
 • 2 veliki žlici Mascavo sladkorja

 

 

 

dry rub 1 2

Sonnentor Bio začimbe dobite v vseh večjih marketih in na spletni strani uvoznika.

Pa dober tek! 🙂