Asian style flank steak, recept in video

Flank steak je eden tistih kosov, ki jih pri naših domačih mesarjih dost težko dobiš. Postaja pa vedno bolj prepoznaven in priljubljen kos. In orav je tako. Če ga pripravimo kot steak in je zorjen, je lahko neverjetno mehak kos mesa in zaradi svoje oblike in strukture mišičnih vlaken, precej drugačen od ostalih steakov. In ravno zaradi teh dolgih in debelih mišičnih vlaken je tako poseben. Ker so vlakna debela in dolga je med njimi dejansko možnost dodajanja okusa, zato je flank steak zelo primeren za razne marinade. Ker pri drugih steakih kje so vlakna veliko bolj tesno skupaj, je možnost za vsrkanje marinade veliko manjša. Zaradi močnih vlaken, pa je priporočljivo zunanjost steaka rahlo narezkati. To storimo zato, da se nam med peko meso ne bi ukrivljalo in spreminjalo obliko.

In v Cool house v Ljubljani imajo odličnega Aberdeen angus in sicer grain feed. Grain feed je eden tistih podatkov, ki ga iščemo kadar želimo zares okusno meso. Sej z grass feed je vse fino in prav, vendar na okusu pa malo zmanjka. In ko si privoščimo steak, želimo izrazit okus in ne samo mehkobe.

 

 

Torej za recept potrebujemo:

1 flank steak

Sol

4 žlice sojine omake

1 žlica sezamovega olja

1 žlica rjavega sladkorja

2 stroka česna

1 čili

1 žlička ingverja

1 mlada čebula

1 žlica sezamovih semen

 

Postopek:

Kadar pečemo steake, žar vedno pripravimo z direktno indirektno cono. Ogrejemo pa ga na okoli 250 stopinj celzija. Na žar postavimo ponev in na ogreti ponvi na hitro pogrejmo/popečemo česen, čili in ingver. Nato pa zalijemo z sojino omako, sezamovim oljem in dodamo še rjavi sladkor. Vse dobro mešamo in zreduciramo na polovico. Nato pa ponev odmaknemo na indirektno cono.

Flank steak je ponavadi dovolj tanek, da ga lahko popečemo samo nad direktnim ognjem. In sicer 3-4 minute na stran ali do središčne temperature 52-52 stopinj celzija. Pomembno pa je da steak z glazuro pričnemo mazati šele zadnje 2-3 minute. Na koncu želimo da je steak perfektno zapečen in zunanjost lepo karamelizirana s sladkorji iz mesa in glazure.

Nikar pa ne pozabite, da mora vsak steak počivati vsaj 5 minut, preden zarežemo vanj.

Rezine steaka še enkrat premažite z omako, posipajte z semeni sezama in narezano mlado čebulo.

 

Pa dober tek ?

 

Cool House Ljubljana