Steak podplečne bržole in chimichurri kruhki, recept in video

Tokratni recept oziroma prispevek vključuje uporabo ostankov, v smislu čim manj zavržene hrane in peko steaka na Longhorn steakerju.

Iz delavnice Gurmanski Burgerji mi velikokrat ostane nekaj burger štručk. Nekaj si jih pustim za naslednji dan, ostalo pa vakumiram in zmrznem. Tokrat sem burger štručko uporabil za zelo preprosto prilogo k steaku. Prav tako mi je z ene večje zabave ostalo kar nekaj chimichurri omake. Oboje sem združil, dodal parmezan in tako kot prilogo dobil odlične kruhke.

 

 

Potrebujete:

Steak podplečne bržole

Sol

Burger štručko ali navaden kruh

Chimichurri omako

Parmezan

 

Postopek:

Na voljo sem imel celotni kos suhozorjene in fejst marmorirane podplečne bržole, slovenskega porekla. To je kos med bržolo in vratom. V Ameriki mu rečejo ribeye za reveže, ker je pol cenejši od klasičnega ribeye, okus pa je povsem enak. Najprej sem odstranil nezaželeno maščobo in kos zrezal na 3-4 cm debele steake. Pri tako velikih kosih je dobro začetek in konec mesa vedno na tanko obrezati, da kos poravnamo, saj je tako lažje rezati lepe steake.

Burger štručko ali navadni kruh narežemo na rezine, jih namažemo z chimichurri omako in čez na debelo naribamo parmezan.

Sedaj pa na peko. Žar ogrejemo na visoko temperaturo (če uporabljate klasičen žar, to pomeni na 300-350 stopinj Celzija). Za peko tega odličnega steaka sem uporabil Longhorn steaker. Ta žar sedaj uporabljam že več kot en mesec, predvsem na steak delavnici in lahko vam povem, da je žar prava zverina. Tako lepo kot ta steaker zapeče steak, ga boste zelo težko na katerikoli drugi način. Ker steaker omogoča peko steakov na različnih višinah, steak najprej temperiramo na najnižjem nivoju le toliko, da toplota prodre v meso. Po slabih dveh minutah obrnemo in ponovimo še z druge strani. Nato steak prestavimo na enega izmed višjih nivojev, da je od gorilca oddaljen približno 4 centimetre. 20 sekund pečemo steak naprej z ene strani in nato 20 sekund še z druge strani. Notranja temperatura steaka je takrat približno 52-54 stopinj Celzija. Steak naj nato počiva na deski 5 minut. Medtem zložimo kruhke na rešetko, ki jo postavimo na nižji nivo z najnižjo temperaturo, da se parmezan rahlo zapeče in kruh zahrusta. Če pečete na navadnem žaru, jih postavite na indirekten ogenj za cca. 10 minut.

Ko meso odleži 5 minut, ga narežemo in posolimo z grobo soljo. Rezino ali dve steaka položimo na kruhek in uživamo v neverjetnih okusih. Ko zagrejemo kruh namočen z chimichurri omako, parmezanom in suhozorjenim steakom, vas bodo za tako preprosto jed pohvalili še tako zahtevni gostje.

 

Pa dober tek 🙂