Steaki 5. del, Kobe Beef style slovenska govedina, recept in video

Triumf vsakega žar mojstra je priprava popolno pečenega steaka. In med govejimi steaki je najboljše kar lahko spečemo –  Kobe Beef. Tukaj pa se stvar zakomplicira. Pa ne zaradi težavnosti priprave, ampak dostopnosti Kobe Beefa in seveda cene. Najbližje se mu lahko približamo z Japanese Wagyu Beef. Po oceni marmoriranosti se mu lahko povsem približa, tudi z okusom pride blizu, vseeno pa to ni čisto to. Kar pa nisem vedel pa je to, da lahko isto okusen in marmorian kos bržole dobimo tud od slovenske govedi. Res pa je, da morate poznati mesarja, ki goji strast do odkrivanja in zorjenja takšnih in podobnih kosov mesa. Kar je pri nas zeeeelo redko. No, eden redkih takih mesarjev je Miran Ivanetič iz Črnomlja, ki ima ogromno znanja in s suhim zorjenjem res potegne najboljše iz mesa.

Pred kratkim mi je prinesel tale kos.

20160416_172036-2 DSC_1737-2 DSC_1742-2 DSC_1749-2

In ko okusiš kaj takega, ko se meso dejansko stopi v ustih in ko okusiš to masleno maščobo, ki jo meso vsebuje, takrat veš, da moraš prijateljstvo s takšnim mesarjem skrbno negovati. ?

No sedaj pa k pripravi takšnega kosa mesa. Dejansko je priprava zelo enostavna.

Meso narežemo na pol centimetra ali 1 centimeter debele rezine. Rezine pred peko obvezno temperirajte na sobno temperaturo in nato na srednjem ognju na plošči ali ponvi res na hitro popečemo. Hitro pomeni 30 do 60 sekund na stran. Lahko tudi 15 sekund na stran, za ljubitelje skoraj surovega. Vendar meso vsebuje toliko maščobe, da priporočam malo daljše pečenje, da se maščoba v mesu lepo stopi. In s tem res izkoristimo ves okus, ki nam ga tako marmorirano meso lahko da. Pa da se razumemo, to se zmeraj pomeni medium ali manj, kar je več od tega, je škoda za takšen kos mesa. Na koncu dodamo le še malo soli in popra, po želji in to je to.

DSC_1765-2 DSC_1776-2

Pa dober tek! 🙂