Krškopoljski steak, recept in video

Tokrat sem se lotil svinjine, pa ne katerekoli svinjine, temveč Krškopoljskega prašiča. Verjamem da je večina že slišala za to edino ohranjeno slovensko avtohtono pasmo prašičev. Obljubim tudi, da v kratkem pripravim malo bolj podroben zapis o Krškopoljskemu prašiču. Kdor ga še ni poizkusil, mu toplo priporočam, da poišče mesarja, ki ga ima v ponudbi in preizkusi to limuzino med svinjino. Okus maščobe Krškopoljskega prašiča je res nekaj posebnega.

 

No za tokratni recept sem kupil steak vratovine. Vem da vratovina ni idealna za steake, ker gre za precej trd kos mesa. Pa vendar, če naletiš na lepo marmorirano meso in ga lepo spečeš, je lahko prava poslastica. Mehak kot svinjska ribica zagotovo ne bo, okus pa bo 100 krat boljši. Sam se pri vseh steakih, govejih in svinjskih držim načela, da raje žrtvujem malo mehkobe za veliko več okusa. Pa verjetno se strinjate, da imamo zobe zato, da jih uporabljamo.

 

Poleg steaka, sem pripravil tudi odlično chimichuri omako, ki se odlično poda k vsaki vrsti mesa. Ker pa se tudi sladko odlično poda k svinjini, sem zraven na žar dodal še breskve. Na žaru pečene breskve, so odlična priloga ali pa kar sladica.

 

 

 

Potrebujete:

1 steak Krškopoljskega prašiča

sol

1 čebulo

2 stroka česna

1 pest peteršilja

1/4 male žlice origana

1/4 male žlice dimljene paprike

1 žlica jabolčnega kisa

4 žlice olivnega olja

 

Postopek:

 

Vse sestavine za omako zmešamo s sekljalnikom, čimbolj na drobno. Omako lahko pripravimo dosti prej in jo pustimo v hladilniku. Žar pripravimo za direktno in indirektno peko. Steak popečemo cca 2 minuti na stran ali dokler se nam ne ustvari ta čudovita rjava karamelizacija. Nato steak prestavimo na indirekten ogenj in ga pečemo dokler ne doseže notranje temperature 60 stopinj celzija. Nato naj steak počiva še na deski cca 5 minut in lahko ga razrežemo. Zraven priložite tudi popečeno breskev in vse skupaj dopolnite s chimichuri omako.

 

Pa dober tek 🙂