10 pravil za uspešen piknik!

Malo za šalo, veliko pa za res. Pripravil sem 10 pravil za uspešen piknik. Da pa bo fer, sem jih pripravil 5 za gostitelja in 5 za gosta 🙂

 

 

5 pravil za organizacijo piknika
  1. Predpriprava je ključ do uspešnega piknika: Čimveč si pripravi vnaprej. Solate, priloge, mesne jedi oziroma vse jedi, ki potrebujejo predpripravo. In tako tisti čas, ko gostje prihajajo le še zaključiš in spečeš meso. V predpripravo spada tudi to, da preverite, če žar normalno funkcionira, imate dovolj plina, oglja ali briketov.
  2. Pripravi več različnih hodov: Navada na piknikih je, da se speče goro mesa, se vsega skupaj zloži v posodo in tako postreže. Posledično se večino mesa v tej posodi še naprej kuha, ker je težko časovno uskladiti več različnih kosov in vrst mesa. Zato predlagam, da pripravite več različnih hodov, hladno predjed, ki jo lahko v celoti pripravite vnaprej, toplo predjed ali manjšo količino mesa, ki je hitro pečena ali pa celo kaj brezmesnega. In tako bodo vsi gostje lažje počakali do glavne jedi. Pa naj bodo to čevapčiči, burgerji, ribe ali steaki.
  3. Pri peki mesa uporabljaj termometer: Pri peki večjih kosov mesa, kot so steaki, piščanci ali svinjina vedno uporabljaj termometer. Termometer je najboljši prijatelj vsakega žar mojstra. Tako bo lahko vsak kos pečen do stopinje natančno, sočen in predvsem ne prepečen. Najpogosteje kadar pečemo po občutku, se zgodi to, da nismo sigurno, se sprašujemo “je že?”, si rečemo “naj bo še mal”. No in tistih “še mal” je velikokrat preveč. Tako da bodimo sigurni v to kar pečemo in pri tem uporabljajmo termometer.
  4.   Eksperimentiranje pusti za drugič oz nove recepte prej preizkusi: Če želimo goste presenetiti z novim receptom, ga obvezno predhodno preizkusite. Ker eksperimentiranje z novimi recepti, kadar imamo povabljene gost, se ponavadi rado zakomplicira in ravno takrat nekaj ne uspe. Zato pripravljajte preverjene recepte in tako možnosti za neuspeh močno zmanjšamo.
  5. Ne pozabi, peka na žaru je zabavna reč ?: Če se boš držal teh pravil, potem bo vsak piknik uspešen, vi se boste zabavali, gostje bodo pa zadovoljni. Ker smisel peke na žaru je uživanje in druženje s prijatelji ob žaru. Prav nobenega smisla nima, da se gostje za mizo  zabavajo, ti pa švicaš in se živciraš za žarom, zato ker se kaj ni izšlo po planu. Zato si čimbolj olajšaj delo in predvsem uživaj.
No sedaj pa k pravilom za vse goste na pikniku
5 pravil za gosta na pikniku
  1. Pridi točno: Če se reče ob 5ih, potem pridi ob petih! Verjetno ima žar mojster vse tempirano na prihod vseh gostov. Tudi sam nikoli na zakurim žara, dokler niso vsi na broju ? Lej, če ti zamudiš pol ure, pomeni da se celoten piknik zamakne in tisti , ki so prišli točno, lačni čakajo na zamudnike. Zato pridi točno!
  2. Ne teži, če hrane ni takoj na mizi: Ne pričakuj, tudi če prideš točno, da bo hrana takoj na mizi. Na piknik nisi bil povabljen za to, da se boš najedel ampak za to, da se družiš. Zato se druži ?Pa še to, če prideš lačen na piknik je to tvoj problem, ne problem tistega, ki te je povabil.
  3. Pomagaj ali pa vsaj delaj družbo mojstru za žarom: No in med tem ko se družiš, lahko pomagaš pri pripravi ali pa preprosto delaj družbo žar mojstru za žarom in poskrbi, da bo vedno imel hladno pivo pri roki.
  4. Ne odidi takoj, ko se naješ: No in prav, tisti ki pričakujejo, da jih bo hrana čakala na mizi, ponavadi najraje odidejo takoj, ko se najejo.  Še enkrat, na piknik si bil povabljen, ker si je gostitelj zaželel tvoje družbe ob dobri hrani in ne zato, da se naješ in greš. Zato, si za piknik vedno vzemi dovolj časa.
  5. Obvezno pohvali hrano in ves trud gostitelja.: Ko je vsega konec, ne pozabi pohvaliti ves trud gostitelja, pa tudi če kaj ni bilo povsem tako kot bi moralo biti.